Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Koliko to košta?

VLADA ODLUČILA Virusna cjepiva vrijedna milijune idu na čuvanje Zavodu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada je u srijedu donijela odluku o načinu čuvanja matičnih serija virusa koje je proizveo Imunološki zavod, čime su stvorene pretpostavke za odlučivanje o ponudi Visia Croatice za preuzimanje Imunološkog zavoda.

Vlada je u srijedu donijela odluku o načinu čuvanja matičnih serija virusa koje je proizveo Imunološki zavod, čime su stvorene pretpostavke za odlučivanje o ponudi Visia Croatice za preuzimanje Imunološkog zavoda.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Analiza Tihomira Cipeka Politički analitičar o najavi da bi se HDZ mogao rušiti kroz Sabor: "Moguće je kad bi to učinio... " Zoran Milanović - 6 Anketa Dnevnika Nove TV Što mislite o odluci Ustavnog suda? Pogledajte kako ste glasali

Apsurdnim potezima Vlade kada je u pitanju Imunološki Zavod, čini se, nema kraja. Država koja još nema rješenje, sada je odlučila Zavodu na čuvanje dati vrijedna virusna cjepiva, koja sami proizvode, a dosad nisu bila na prodaju. Radnici takav potez smatraju zakašnjelim, traže konačnu odluku o novom vlasniku. Plaće im ponovno kasne. Posljednja isplaćena - ona je za veljaču.

Ministar zdravlja Siniša Varga objasnio je da se Imunološkom zavodu proizvedene serije virusa daju na čuvanje bez prava otuđenja ili opterećenja, uz osiguranje djelotvornog sustava kvalitete.

Još se ne zna koliko će država plaćati njihovo čuvanje. Kada je odlučila privatizirati Zavod, zalihe koje su u državnom vlasništvu nisu bile na prodaju. To je i "otjeralo" ulagače. U Vladi su sada odlučili popisati cjepiva, čija je vrijednost procjenjena u milijunima. No, s privatizacijom im se, očito je, ne žuri.

HALMED počeo provedbu očevida u Imunološkom zavodu

Državni zavod za upravljanje državnom imovinom zadužen je za sklapanje ugovora kojim će se odrediti naknada za čuvanje sojeva, kojima će pristup imati samo zdravstveni inspektori, objasnio je Varga.

No, hoće li to nakon svega učiniti država o čemu se neslužbeno nagađa ili netko drugi? Službene
odluke nema. Ni Visia Croatica, čija je ponuda jedina zadovoljila - nema odgovor.

Na sjednici Vlade

Vlada je prihvatila izvješće Državnog ureda za reviziju o obavljenoj reviziji izvršenja državnog proračuna u 2014.

Ministar financija Boris Lalovac napomenuo je, međutim, kako Vlada nije suglasna s ocjenom revizora vezanom uz privatizaciju Croatia osiguranja te ustvrdio kako je taj postupak proveden u skladu sa zakonom.

"To je vrlo ozbiljna ograda", napomenuo je premijer Zoran Milanović.

Državna revizija je privatizaciju CO-a analizirala kao najznačajniji prihod prošlogodišnjeg proračuna i zaključila kako odluku o privatizaciji nije smjela donijeti Vlada, već Hrvatski sabor.

Utvrđen je i prijedlog novog zakona o pružanju usluga u turizmu, kojim se, među ostalim, ukida obveza ishođenja rješenja o poslovanju turističkih agencija, kojima će za početak poslovanja biti dovoljna prijava.

Internetske turističke agencije moći će poslovati i u prostorima stambene namjene, a više neće morati imati najmanje dvoje zaposlenih.

Turistički vodiči će, umjesto za pojedina područja, polagati ispite za čitavo područje Hrvatske, čime se zakon prilagođava potrebama vodiča iz drugih zemalja EU koji žele raditi u Hrvatskoj.

Vlada je u saborsku proceduru uputila i konačni prijedlog novog zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, kojim će se propisati minimalno radno vrijeme ugostitelja, a lokalnim predstavničkim tijelima omogućit će se da po potrebi i produlje radno vrijeme ugostitelja.

Vlada je Saboru uputila i konačni prijedlog izmjena Zakona o putnim ispravama, kojim će se omogućiti izdavanje druge istovjetne putne isprave, prije svega poslovnim ljudima.

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić kazao je kako se predlaže i mogućnost da putnu ispravu djeteta podigne isti roditelj zakonski zastupnik koji je podnio zahtjev za izdavanje isprave.

U putovnicama se brišu podaci o prebivalištu, a olakšava se i procedura izdavanja nove putovnice u slučaju kad je stara izgubljena.

Građani tako više neće morati oglašavati da su izgubili putovnicu u Narodnim novinama, nego će dati službenu izjavu na temelju koje će se putovnica proglasiti nevažećom i odmah će moći podnijeti zahtjev za izdavanje nove. (Hina/M.G.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene