Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poruka Ustavnom sudu

Vlada: Odbijte prijedloge za ocjenu ustavnosti harača!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ustavnom sudu je predloženo da odbije kao neosnovane prijedloge građana za ocjenu ustavnosti.

Vlada je danas s telefonske sjednice predložila Ustavnom sudu da kao neosnovane odbije prijedloge za ocjenu ustavnosti odredaba Zakona o posebnom porezu na plaće, mirovine i druge primitke, priopćeno je iz Vlade.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sasuo paljbu po svima Plenković: "Milanović više kao predsjednik ne postoji! On to jako dobro zna. Trebao bi podnijeti ostavku" Slika nije dostupna Iako ge spori 50 tisuća tužbi Vladina 'misija harač' prikupila 560 milijuna kuna

>> Kosorici prekipjelo zbog zapošljavanja bez dozvole

Vlada Republike Hrvatske uputila je, s današnje telefonske sjednice, očitovanje Ustavnom sudu Republike Hrvatske u vezi s Prijedlogom za pokretanje postupka ocjene suglasnosti s Ustavom odredbi Zakona o posebnom porezu na plaće, mirovine i druge primitke (Narodne novine, broj 94/2009) koji je podnio predsjednik Republike Stjepan Mesić te veliki broj udruga i pojedinaca.

'Krizni porez uveden zbog redovite isplate plaća i mirovina'

U svom je obrazloženju Vlada predložila Ustavnom sudu da se prijedlozi za ocjenu ustavnosti odredaba članka 1., članka 3., članka 4., članka 7. i članka 12., te članka 5. stavka 1. Zakona o posebnom porezu na plaće, mirovine i druge primitke, odbiju kao neosnovani.

Naime, trenutna makroekonomska kretanja u Republici Hrvatskoj bila su povod za donošenje ovog Zakona, u cilju neometanog i redovitog ispunjavanja obveza za koje su sredstva planirana u državnom proračunu i to, osobito, redovite isplate mirovina, plaća i socijalnih davanja. Kako bi se izbjeglo smanjivanje mirovina i davanja namijenjenih socijalno osjetljivim skupinama stanovništva te daljnje smanjivanje plaća zaposlenih u državnom sektoru, te kako se teret krize ne bi prenio samo na ove skupine društva, Zakonom je uveden poseban porez na plaće, mirovine i druge primitke, pri čemu se osobito štiti interes i vodi računa o najsiromašnijoj i socijalno osjetljivoj skupini društva, koja najteže podnosi teret gospodarske krize', kaže se u priopćenju Vladinog Ureda za odnose s javnošću. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene