Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Proračun 10. ožujka

5 TOČAKA ZA PROVEDBU REFORMI Premijer ministrima ponovio što im je činiti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na sjednici Vlade premijer Tihomir Orešković najavio je objavljivanje proračuna za 10. ožujka, kao i aktivaciju 500 milijuna eura iz mrtvog kapitala koje će iskoristiti za smanjenje javnog duga.

'Proračun ćemo donijeti 10. ožujka, dobro zapišite i ne zaboravite taj datum. Ovaj proračun je naš proračun, građanima smo obećali reforme i to moramo ispuniti', kazao je Tihomir Orešković na početku sjednice te dodao kako je u vezi proračuna puno toga učinjeno, no da ima još posla.

Pročitajte i ovo Glasačka kutija Nova odluka Vlade Ova četiri mjesta u lipnju idu na prijevremene izbore Granična policija - 3 velika akcija u BiH Akcija piramida: Razbijena mreža krijumčara ilegalnih migranata

Napomenuo je i kako je posljednjih dana održao niz sastanaka s brojnim investitorima ali i veleposlanicima s kojima je razgovarao o gospodarstvu. Razgovarao je i s veleposlanicima država koje se ne nalaze u Europskoj uniji, a kako je napomenuo premijer, većina ih je izrazila pozitivno mišljenje o ulaganju u Hrvatsku.

'Našao sam se s brojnim investitorima, potencijalnim stranim ulagačima i njihov interes je velik. Svi oni su uvjereni da možemo uspjeti, ali samo ako ćemo se držati dogovora. Veliki problem je što oni vide velike probleme u propisima koji su komplicirani. Moramo to promijeniti kako bi povukli investicije, to treba popraviti', rekao je Orešković.

Pet glavnih točaka kroz koje će se provesti reforme:

Prva točka - Aktiviranje pola milijarde eura „mrtvog kapitala“ u vlasništvu države kako bi se smanjio javni dug.

Druga točka - Stvaranje fonda za srednje i male poduzetnike u kojem bi se također našlo oko pola milijarde eura kroz što bi se povećali prihodi od PDV-a. O tome je razgovarao s predstavnicima HBOR-a, HAMAG-a i bankama, kako bi se uz pomoć europskih fondova stvorio jedan takav fond.

Treća točka - Mogućnost privlačenja 10,7 milijardi eura iz europskih fondova,

Četvrta točka - Privlačenje investicija gdje najveće mogućnosti vidi u turizmu

Peta točka - Donošenje proračun kojeg je najavio za 10. ožujka.

Najavio je aktivaciju  500 milijuna eura iz mrtvog kapitala, a kako je najavio, najveći dio iskoristit će se za smanjenje javnog duga. 'Građanima smo obećali reforme. Prva točka je 500 milijuna eura, 1,5% iz DUUDI-ja, nadam se da ćemo to iskoristiti kako bismo smanjili javni dug. Imao sam i sastanak s predstavnicima HABOR-a, HAMAG-om i bankama . Stvorit ćemo fond za male i srednje poduzetnike, to je isto 500 milijuna eura. Iskoristiti ćemo i fondove iz Europske unije. Kod investicija je glavna tema energetski sektor i turizam', kazao je Orešković te dodao da će dodatna stredstva bili uložena i u regionalni razvoj.

'Tu su investicije, glavno područje je energetski sektor, tu imamo sjajne mogućnosti', rekao je premijer te najavio kako u srijedu putuje za Bruxelles na svoj prvi sastanak Europskog vijeća. Nakon toga putuje u London na sastanak s IRBD-om.

'Idem u Bruxelles, veselim se. Zvao me premijer iz Nizozemske, glavna tema su migrantska kriza i Brexit. U ponedjeljak sam u Londonu. Bit će prilike da se više čuje o Hrvatskoj. Cilj je da se o Hrvatskoj čuje ne samo u Londonu već u cijeloj Europi', potom se zahvalio na dosadašnjem radu ministara kazavši kako su 'na dobrom putu'. Potom je nastavljena sjednica po dnevnom redu.

Vlada je prihvatila prijedlog za osnovanje partnerskih vijeća Jadranske i Kontinentalne Hrvatske. Ministri su odobrili uredbu o izmjeni i dopuni Uredbe o tijelima u sustavu upravljanja i kontrole korištenja strukturnih instrumenata Europske unije u Republici Hrvatskoj.

Prihvaćeno je izvješće o obavljenoj reviziji učinkovitosti sprječavanja i otkrivanja prijevara kod trgovačkih društava u vlasništvu jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave te će ga dostaviti Saboru.

Usvojeno je i izvješće o radu Povjerenstva za poticanje alternativnog i izvansudskog rješavanja sporova za 2015. godinu.

Vlada je poslala mišljenje Ustavnom sudu o izmjenama Obiteljskog zakona u kojem naglašava da će 'putem Ministarstva socijalne politike i mladih osnovati radnu skupinu stručnjaka na području obiteljsko-pravne zaštite, koji će razmotriti sve učinke koje je Obiteljski zakon proizveo te svaku od pojedinih primjedbi na osporene institute, nakon čega će se zauzeti stav o pristupanju izmjenama, dopunama, odnosno izradi novog Obiteljskog zakona'.

Odobren je dodatni novac za troškove zbrinjavanja i prijevoza migranata kroz Hrvatsku, a Ravnateljstvu za robne zalihe će iz proračunske zalihe biti odobreno 410 tisuća kuna, a DUZS-u dodatnih 1,6 milijuna kuna.

Vlada je donijela odluku o slaganju sa zaključkom o provedbenim sigurnosnim sporazumom o razmjeni podataka za sigurnosnu suradnju između hrvatskog NSA tijela i slovenskog NSA tijela, kao i suradnju, odnosno dogovor između Državne geodetske uprave Republike Hrvatske i Geodetske uprave Republike Slovenije o razmjeni kartografskog materijala koje će moći koristiti Hrvatska i Slovenija u razdoblju od 5 godina uz mogućnost nastavka razdoblja. Nakon toga je zaključen otvoreni dio sjednice Vlade.

Sjednica Vlade izvanredno se održava u srijedu zbog puta premijera Oreškovića na svoj prvi sastanak Europskog vijeća.

Na zatvorenom dijelu sjednice Vlade, kako doznajemo, trebala bi biti imenovana većina zamjenika i pomoćnika ministara. Kako su nam pojasnili članovi Vijeća za suradnju Domoljubne koalicije i Mosta svega nekoliko funkcija neće biti popunjeno, a ministri su već razgovarali sa svojim budućim suradnicima. Još uvijek se ne zna kada će biti Saboru predložen novi kandidat za ministra branitelja. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene