Obavijesti Video Pretražite Navigacija
HDZ se obrušio na SDP

'Vlada nije odgovorna za 30 milijardi kuna neplaćenih dugova'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborski Klub HDZ-a je kao dezinformacije i neistine odbacio učestale prozivke SDP-a na račun Vlade i njezinog Programa gospodarskog oporavka.

To što napadi uglavnom dolaze iz riječkog SDP-a tumače time da SDP-ovci napadima na vladu žele skrenuti pažnju s istraga o aferama koje tresu Rijeku.

Predsjednik Kluba HDZ-a Andrija Hebrang je na konferenciji za novinare redom odbacivao optužbe koje su na jučerašnjem i ranijim obraćanjima medijima u Rijeci iznosili SDP-ovi zastupnici Slavko Linić i Željko Jovanović. Na njihove optužbe o nekvalitetnom Programu gospodarskog oporavka odgovorio je pohvalama koje su tom vladinom programu dali Svjetska banka i MMF, a koje, istaknuo je, svjedoče o stručnosti vlade i njezinih mjera za izlazak Hrvatske iz krize.

'Dezinformacije i neistine SDP-a'

Naglasio je da vlada stalno prati zbivanja u svijetu i pokušaje brojnih vlada za izlazak njihovih zemalja iz krize, a da i svjetski stručnjaci još iznalaze načine kako to učiniti vidi u činjenici da se ni skupina G20 još nije oko toga uspjela dogovoriti.

Hebrang dezinformacijom i neistinom SDP-a naziva i prozivke o odgovornosti vlade za gubitak 100 tisuća radnih mjesta, ističući da je Hrvatska s 9,4 posto nezaposlenih u prosjeku EU, gdje je nezaposlenost 9,7 posto, a i u SAD-u je prešla 9 posto.

Vlada, dodao je, nije odgovorna ni za 30 milijardi kuna neplaćenih dugova prema državi, kako to tvrde riječki SDP-ovci, jer je s 1,8 milijardi kuna dugove javnih poduzeća smanjila na 120 milijuna, a HEP više nema dugova.

'Dug je u privatnom sektoru i na to vlada ne može i ne smije utjecati, osim u kontroli zakonitosti poslovanja, a to bi gospoda Linić i Jovanović trebali znati', poručio je.

Kao razlog vladinog neprihvaćanja ni jedne SDP-ove antirecesijske mjere Hebrang je naveo da su to mjere 'nestručnih i neznalica'.

SDP-ov prijedlog za smanjenje doprinosa nazvao je nekorektnim i nepolitičnim, budući da, kazao je, nije navedeno kako namaknuti četiri milijarde kuna koliko bi zbog takve mjere, primjerice, izgubilo zdravstvo. Politikantstvom je ocijenio i SDP-ov prijedlog o oporezivanju kapitalne dobiti, ističući da burzovni promet u ovoj situaciji treba stimulirati, a ne oporezivati.

Nismo prihvatili nijednu SDP-ovu antirecesijsku mjeru jer su to mjere nestručnih i neznalica Andrija Hebrang Na prozivke da vlada nije smanjila državnu upravu, Hebrang kaže da najavljena mjera o 5-postotnom smanjenju zaposlenih u upravi za sobom mora vući i socijalno zbrinjavanje tih ljudi, te da vlada iznalazi rješenja za to namaknuti dvije milijarde kuna.

Riječke je SDP-ovce optužio da napadom na vladu žele skrenuti pažnju s istraga o sumnjama za korupciju i kriminal u Riječkim Tržnicama te komunalnim tvrtkama u tom gradu kojim upravlja SDP (Jovanović je dogradonačelnik), kao i za aferu Daimler 'i svega što ih očekuje'.

'Pozivamo ih da budu konstruktivna, a ne destruktivna oporba', poručio je Hebrang SDP-u. I HDZ-ov zastupnik Branko Bačić kazao je da se djelovanje oporbe svodi na politikantske pokušaje omalovažavanja svega što radi vlada, te uzaludnu raspodjelu ministarskih fotelja nakon izbora.

>> 'Kosor je vrhunska zapisničarka, ali je nedorasla za premijerku'

Istaknuo je da mjere za izlazak iz krize podrazumjevaju i one nepopularne, te da je vlada zbog toga ranjiva, ali i naglasio da se u teškoj situaciji i od oporbe očekuje da pokaže suodgovornost.

'Ne očekujemo od SDP-a da plješće potezima vlade, ali da je više suodgovornosti dinamika izlaska iz krize sigurno bi bila brža', poručio je Bačić.

Hebrang i Bačić imali su samo riječi hvale za prvu godinu dana premijerke Jadranke Kosor, ističući, uz ostalo, njezine zasluge za uspostavu pravne države, održavanje Hrvatske 'na površini' u vrijeme krize, te zamah u pregovorima s EU. 'Sve to jamči da će vlada do kraja mandata stabilizirati situaciju u Hrvatskoj', ocijenio je Hebrang. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene