Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vlada ne zna riješiti problem

Lista srama raste, neisplata plaća kao kazneno djelo ne daje rezultate

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ishod nije iznenadio sindikate. 'Za ovu vladu će se morati uvesti uzrečica, ako ne želiš riješiti problem, objavi listu', kaže Mladen Novosel.

U mjesec dana, otkako je objavljena lista poslodavaca koji ne isplaćuju plaće, broj takvih poslodavaca se povećao. A broj radnika koji nisu dobili najmanje tri plaće, došao je do 27 i pol tisuća. Sada je posve jasno da Vlada ne zna riješiti ovaj problem: ne samo da lista srama raste, nego ni neisplata plaća kao kazneno djelo ne daje rezultate. Jer u godinu i pol dana primjene te zakonske odredbe, pokrenuta su svega 23 postupka.

Pročitajte i ovo Ilustracija 1,63 milijarde eura Počela je isplata novih plaća za zaposlene u javnoj upravi: Objavljeno i koliko su veće Slika nije dostupna Zbog neisplate plaća Sindikat upozorava na štrajk glađu radnika Konstruktora

Miljenko zaostale plaće, tvrdi, još nije dobio. Radnik splitskog Konstruktora koji je s kolegama dvadesetak dana štrajkao, kaže, plaće nisu došle. 'Mislio sam da će se riješiti ova agonija, međutim ne, ima ljudi koji redovito primaju plaće, direktor govori da je to sve po zakonu što radi, međutim, ja ne vidim zakon ako je on meni dužan, a ja njemu nisam', kaže Miljenko Blažević, radnik Konstruktora.

Porastao broj poslodavaca koji ne isplaćuju plaće

Je li prekršio dogovor sa sindikatima i radnicima, vlasnik Konstruktora u ponedjeljak nije htio odgovoriti. No, radnici kažu, osim platne liste, drugo nisu dobili. ''Dobijemo mi platnu listu, sve redovno, platna lista, evo meni došao i kredit. Ali novca nema', kaže Miljenko. Potvrdio nam je to i predsjednik Samostalnih sindikata Hrvatske.

'Prema najsvježijim podacima, od 900 zaposlenih samo je stotinjak radnika primilo plaću i to zaposleni na određenim gradilištima', kaže Mladen Novosel, predsjednik SSSH. Na listi srama Konstruktora nema. Ali je broj poslodavaca na njoj porastao. Kad je lista u srpnju objavljena na njoj je bilo 7.038 poslodavaca, mjesec poslije, 423 ih je više.

Sindikati nisu iznenađeni ishodom

Zašto lista poslodavaca koji ne isplaćuju plaće nije polučila željeni rezultat, nego upravno suprotno, broj poslodavaca na njoj se povećao, iz ministarstva rada i mirovinskog sustava, nema odgovora. Ovakav ishod, nije iznenadio sindikate.

'Ako ne želiš riješiti problem osnuj komisiju, po novijem povjerenstvo, za ovu vladu će se morati uvesti uzrečica, ako ne želiš riješiti problem, objavi listu', kaže Novosel.

Nepoznato je i što su napravili inspektori rada.

Ministar Mornar: Uštede su moguće na učeničkom prijevozu

'Inspektorat rada odlazi već u te tvrtke i temeljem svojih ovlasti nalaže ili isplatu plaća ili onaj dio koji je vezan uz ovršne isprave', rekao je 15. srpnja ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić.

No, bez najmanje tri plaće je i dalje 27 534 radnika. Prema listi srama, među njima nisu radnici Konstruktora. Iako su još prije tvrdili da su poslodavca prijavili. 'Mi ćemo i nastavno na ovo što je zatražiti izvješće, vidjeti ima li elemenata za stegovnu odgovornost, što se tiče nas, ja ću je tražiti', rekao je 10. srpnja ministar Orsat Miljenić.

Vlada, očito, ne zna riješiti ovaj problem

A što u izvješću piše - iz Ministarstva pravosuđa, na naš konkretan upit, došao je, općenit odgovor.  Rad bez isplate plaće kazneno je djelo od 2013. Od tada su, pokrenuta 23 postupka, pravomoćno ih je završeno 5. Dva s osuđujućom presudom, u dva slučaja postupak je obustavljen, a u jednom - optužnica odbačena.

18 ostalih postupaka još nije pravomoćno ili su u tijeku. Vlada, očito, ne zna riješiti ovaj problem. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene