Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Špekulantski rat'

Skoči li cijena benzina na 20 kuna za Hrvatsku bi to bila katastrofa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska Vlada će, čini se, trebati osnovati krizni stožer kada je u pitanju cijena nafte.

Cijene 'crnog zlata' na burzama u Londonu i New Yorku dosegle su najviše cijene u posljednje dvije godine. Razlog tome su sukob Izraela i Irana zbog izgradnje nuklearnih postrojenja, nestabilna situacija u Sudanu, Siriji i Jemenu te uobičajeno špekulantsko divljanje. Predsjednik NO-a Ine Davor Štern takvo ponašanje špekulanata naziva 'špekulantskim ratom' koji uništava gospodarstvo cijelog svijeta, piše Slobodna Dalmacija.

Pročitajte i ovo Ilustracija Požurite na pumpu Vlada donijela odluku: Od utorka rastu cijene goriva Slika nije dostupna Za sve krive Vladine mjere Dramatična odluka iz Ljubljane: Izgubili smo milijune. Tražimo nadoknadu, a sutra zatvaramo benzinske

Štern smatra da bi trebalo učiniti ono što se zagovara od 1973. - postrožiti regulaciju trgovanja sirovom naftom i naftnim derivatima. Cijena nafte je do te godine bila stabilna, objasnio je Štern, no tada su burzovni špekulanti otkrili povoljno tlo u geopolitičkim tenzijama. 'Od tada cijenu nafte više ne određuje odnos ponude i potražnje, kao što to nije slučaj ni sada, jer određuju je špekulanti, koje i ne zanimaju fundamentalni pokazatelji na tržištu, nego samo profit i zarada', dodao je Štern.

>> Nevjerojatno: Benzin skuplji u Zagrebu nego u Tokiju!

Takvo nametanje tempa od strane špekulanata nije čudna stvar, smatra analitičar francuske banke Societe Generale Lauren Rosborough. Ukoliko nekim slučajem iransko-izraelska kriza preraste u trajni vojni sukob moguće je skakanje cijene barela nafte na preko 200 dolara. Za Hrvatsku bi to bilo ravno katastrofi jer nema puno manevarskog prostora za preuzimanje tereta povećanja goriva. S rastućim cijenama naftnih derivata za dva tjedna stiže i novi PDV od 25 posto.

Ako se u idućih pola godine cijena nafte popne na 200 dolara po barelu, a cijene litre Eurodizela i Eurosupera 95 u Hrvatskoj dođu na oko 20 kuna država će se naći u najtežoj gospodarskoj situaciji od rata. Stoga bi, piše list, premijer Zoran Milanović već sada trebao okupiti krizni stožer i razmišljati o odlukama u takvoj situaciji koja je sve izglednija.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene