Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izbacili 'nespretne' odredbe

Vlada mijenja odredbe o 'fušu': Susjedi dalji od 500 metara ipak će moći pomagati

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada će izmijeniti dio prijedloga zakona o zabrani neregistrirane djelatnosti koji je u javnosti izazvao kontroverze, pa i podsmjehe te izbaciti odredbe koje su, primjerice, zabranjivale susjedsku pomoć ako su susjedi udaljeni više od 500 metara, doznaje se danas iz Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva.

'U novom nacrtu zakona, koji ide u drugo čitanje u Saboru, uvažili smo sve primjedbe te izbacili dio kojim su bile definirane iznimke od zabrane obavljanja neregistrirane djelatnosti', rekla je novinarima državna tajnica za poduzetništvo Tihana Kraljić.

Pročitajte i ovo Vrućine - 26 Prvi takav krovni zakon Slijedi nam reforma turizma, evo što novi prijedlog zakona donosi Apsurdi prekrojenih jedinica - 1 Nove promjene Vladine škare podijelile izborne jedinice, građani nezadovoljni: "To je neobično i nema smisla, bedastoća!"

>> Susjed ne dalji od 500 metara zlata vrijedi

Po novom zakonskom prijedlogu radom u 'fušu' ne smatra se ono što je hrvatska tradicija, poput obiteljske ili susjedske pomoći kod popravaka u kući, branja grožđa, pomaganja u selidbi i sl.

Sve nejasnoće su izbačene iz zakona koji je usmjeren prvenstveno na kažnjavanje onih koji se ozbiljno bave neregistriranom djelatnošću, a je li nešto prijateljska pomoć ili 'fuš' utvrđivat će državni inspektori, najavila je Kraljić.

Po novom prijedlogu, neregistriranim radom ne smatra se rad za vlastite potrebe, obiteljska pomoć, prijateljska i susjedska pomoć ako se rad obavlja bez plaćanja i druge materijalne koristi, ako se rad ne obavlja redovito te kao odgovor na objavljeni oglas, obavljanje nužnog rada za sprečavanje nesreće ili otklanjanje posljedica prirodnih ili drugih nesreća, kao i volontiranje.

Iznimke smo stavili u prethodni prijedlog zakona prvenstveno zato jer smo željeli da on bude provediv, a u tome je sudjelovala široka skupina zainteresiranih, od poslodavaca i sindikata do Državnog inspektorata, pojasnila je Kraljić unošenje odredbi zbog kojih su Vladu ismijavali i mediji i oporba.



Jučerašnja Vladina podrška strategiji razvoja klastera u Hrvatskoj u razdoblju 2011.-2012. važna je zbog korištenja fondova koji će Hrvatskoj biti na raspolaganju kada uđe u EU. Naime, klasteri su važan alat za povlačenje sredstava iz kohezijskih fondova, a bez strateškog dokumenta to ne bi bilo moguće, napomenula je Kraljić.

Ministarstvo gospodarstva, rad i poduzetništva očekuje ponovno veliki interes za poticaje i bespovratne potpore poduzetnicima, za što je ove godine predviđeno gotovo 410 milijuna kuna.

Lani su poduzetnici predali ukupno 5.689 zahtjeva ukupne vrijednosti preko 1,2 milijarde kuna, a Ministarstvo je odabranim projektima isplatilo 326 milijuna kuna. Ove je godine dosad u registar uneseno 2.850 zahtjeva, a očekuje se da će zanimanje biti bar na prošlogodišnjoj razini.

Prošle je godine najveći interes iskazan za poticanje ženskog poduzetništva, za što su predviđeni iznosi od 5.000 do 80.000 kuna, a tako će biti i ove godine.

Nakon ulaska Hrvatske u EU taj će se sustav morati mijenjati jer se više neće davati veliki broj potpora male vrijednosti već obratno - mali broj potpora ali veće vrijednosti, najavila je državna tajnica.  (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene