Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vođe prosvjeda pozvali na razilaženje

Ispunjeno 80 posto zahtjeva, dio seljaka ne odustaje od prosvjeda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pregovori između predstavnika prosvjednika te potpredsjednika Vlade Jadranke Kosor i Damira Polančeca završen je. Postignut je dogovor o otkupnoj cijeni mlijeka, a u ponedjeljak bi se trebalo pregovarati o otkupnoj cijeni pšenice.

No, dio je prosvjednika, čini se, nezadovoljan postignutim tako da još nije jasno nastavlja li se prosvjed ili ne. Dogovorili smo se i vjerujem da ćete biti zadovoljni, izjavila je potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor, a potpredsjednik Damir Polančec ističe da je dogovoreno 70 do 80 posto onoga što su tražili prosvjednici. Kako se doznaje, s Vladom je dogovorena otkupna cijena od 2,20 kuna po litri mlijeka, što je 30 lipa više u odnosu na prijašnjih 1,90. Još jučer seljaci su tražili 3,80 kuna po litri. Radi se o velikim ulaganjima i davanjima i to je naš maksimum koji je trenutačno moguć. Time su stvoreni uvjeti kojima možete biti zadovoljni i svi zajedno možemo otići, kazao je Polančec.

Pročitajte i ovo Ivan Penava, Andrej Plenković Parlamentarni izbori 2024. HDZ i DP dogovorili parlamentarnu većinu i strukturu buduće Vlade Domovinski pokret Dani odluke Sastanak u vrhu Domovinskog pokreta, jedan DP-ovac neće podržati Plenkovića? "Idemo s 12 potpisa"

Miketek i Laslo pozvali na povratak kućama

Pregovori o otkupnoj cijeni pšenice, prema najnovijim informacijama, trebali bi biti nastavljeni u ponedjeljak. No, čini se da je došlo do neslaganja prosvjednika oko dogovorenog. Dio njih je, kako se doznaje, nezadovoljan dogovorom jer smatraju da njihovi zahtjevi nisu ispunjeni u dovoljnoj mjeri. Rezultatima pregovora, naime, nisu zadovoljni upravo ratari, čiji predstavnici traže cijenu pšenice od 1,25 kuna po kilogramu i za sada nisu spremni otići iz Zagreba. Predsjednik Udruge proizvođača mlijeka Osječko-baranjske županije Ivica Miketek, posebno se obraćajući dijelu nezadovoljnih, poručio je kako su postigli ono što su tražili i pozvao prosvjednike da krenu kućama. Na razilaženje prosvjednike su pozvali i predsjednik Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka Stjepan Bistrović te predsjednik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje Antun Laslo.

>> 'Pregovori na dobrom putu': Građani donose hranu prosvjednicima

Potpora studenata, blokiran granični prijelaz

U međuvremenu nekoliko je desetaka poljoprivrednika iz Brodsko-posavske županije u znak potpore kolegama u zagrebu blokiralo granični prijelaz prema BiH kod Slavonskog šamca te povremeno propuštaju kolone vozila kako ne bi došlo do potpune blokade prometa. Podrška prosvjednicima sinoć je došla i od strane studenata koji su sudjelovali u blokadi Filozofskog fakulteta, a koji su se sinoć pod parolom 'Studenti su uz seljake' pridružili prosvjednicima ispred ministarstva. Građani i ugostitelji tijekom cijelog su jutra prosvjednika opskrbljivali hranom i pićem.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene