Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar"

Zbog usklađivanja sa zemljama EU

Vlada imenovala radnu skupinu za promjenu Ustava na čelu sa Šeksom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska Vlada danas je imenovala radnu skupinu za izradu prijedloga promjena Ustava RH, a na čelu 17-člane skupine je potpredsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks.

'Zadaća radne skupine je da pomno pripremi promjene Ustava, sukladno proceduri i u konsenzulanom pristupu svih političkih čimbenika', naglasio je na premijer Ivo Sanader na početku sjednice Vlade.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković, Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Govorio i o obnovi Plenković poslao poruku BiH pa poručio: "Naša flota jedna je od najvažnijih na Mediteranu" Ministri - 4 U obilasku države HDZ-ovi ministri se rastrčali po cijeloj Hrvatskoj, ali tvrde da nisu u kampanji: "To su redovne aktivnosti"

Podsjetio je da se u pretpristupnim pregovorima pokazala potreba da se u određenim segmentima pristupi promjenama Ustava te da bi radna skupina trebala izraditi prijedlog promjena Ustava RH na temelju svih dosadašnjih saznanja. 'Bilo je različitih inicijativa, ali ključno je to da vidimo u kojim segmentima Ustav treba uskladiti s ustavima svih 27 zemalja EU. To su učinile sve zemlje koje su pristupile EU i to treba učiniti i Hrvatska', rekao je Sanader.

Napomenuo je da, mimo toga, postoji segment iz resora ministra znanosti, obrazovanja i športa Dragana Primorca, kada je riječ o srednjoškolskom obrazovanju, tako da će i to biti dio ustavnih promjena.

'Promjenama ćemo pristupiti pomno i u skladu s procedurom i uz konzultacije s Predsjednikom Republike, uz konzultacije među koalicijskim partnerima i među parlamentarnim strankama', rekao je Sanader ponavljajući kako izmjene Ustava trebaju biti zajednički dogovor i treba im pristupiti konsenzualno. 

I Jadranka Kosor u radnoj skupini

Sanader napominje da, po potrebi, a na poziv predsjednika radne skupine, u radu mogu sudjelovati i drugi stručnjaci za pojedina područja. U radnoj skupini bit će uz saborske zastupnike i predstavnike Vlade i brojni ustavno-pravni stručnjaci, a naknadno će u skupinu ući i predstavnik Ureda predsjednika.

Na čelu radne skupine je potpredsjednik Sabora Šeks, a u njoj su i potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor, saborski zastupnik i potpredsjednik Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Josip Leko, zastupnik u Saboru Ratko Gajica, glavni pregovarač za pregovore o pristupanju Hrvatske EU Vladimir Drobnjak , sutkinja Ustavnog suda Snježana Bagić, profesori s Pravnog fakulteta u Zagrebu Branko Smerdl, Robert Podoljnjak i Siniša Rodin te profesori osječkog i splitskog Pravnog fakulteta Zvonimir Lauc i Arsen Bačić.

U radnoj skupini bit će i Mato Arlović, tajnica Vlade Jagoda Premužić, državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Dražen Bošnjaković, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za upravu Antun Palarić, pravna savjetnica glavnog pregovarača za pregovore o pristupanju Hrvatske EU Irena Andrassy, ravnatelj u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa Vito Turšić.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene