Obavijesti Video Pretražite Navigacija
S produženom primjenom

Vlada i sindikati postigli prvi dogovor: Potpisat će "kratki" Kolektivni ugovor

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada i sindikati javnih službi postigli su dogovor oko sklapanja privremenog Temeljnog kolektivnog ugovora. On će se početi primjenjivati od 13. ožujka, a trajat će do 1. kolovoza.

Ukoliko se u tom razdoblju ne dogovori potpisivanje novog Temeljnog kolektivnog ugovora produžit će se primjena prava iz privremenog sve do postizanja dogovora.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Superizborna godina Plenković na prvoj sjednici Vlade u 2024. o uspjesima i paketu poreznih izmjena: "Našim će građanima rasti plaće" Sustav plaća - 3 Kritike ne prestaju Magla oko reforme s plaćama: "Premijer bi dobio koeficijent 5, a mi obični učitelji 1,9. Pitam se gdje je pravičnost?"

''Sindikati i Vlada dogovorili su da će u narednom razdoblju prava zaposlenih u javnim službama regulirati kratki Temeljni kolektivni ugovor koji će vrijediti do 1. kolovoza s produženom primjenom do 1. studenog'', rekao je ministar rada i mirovinskog sustava Tomislav Ćorić.

''Ovim temeljnim ugovorom zadržat ćemo ista prava u javnim službama. Argumenti obiju strana su se sveli u ovakve zaključke. To nam daje vrijeme da u pregovorima o novom Kolektivnom ugovoru pristupimo spremni i da postignemo bolje uvjete rada za naše radnike u javnim službama'', kazao je.

Predstavnici sindikata također su zadovoljni pregovorima, javlja N1.

''Ono što smo tražili je da sklapamo ugovor na kraći period. Vlada je prihvatila i to je pozitivan pomak. Bili su teški pregovori, jer je Vlada inzistirala da se regres regulira kao u državnim službama, što bi nama bilo neprihvatljivo. Od toga se odustalo. Očekujemo u novim pregovorima nastavak dobre vjere'', rekla je predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene