Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Vlada: I radnici HT-a dobit će dividendu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska Vlada odlučila je danas 7 posto dionica HT-a koje će pod povoljnijim uvjetima prodati sadašnjim i bivšim zaposlenicima HT-a prenijeti na poseban skrbnički račun kako bi se omogućilo da i radnici HT-a koji će kupiti dionice dobiju dividendu za prošlu godinu, te se suglasila sa sporazumom koji regulira prodaju 12,45 posto dionica Petrokemije sadašnjim i bivšim radnicima kutinske tvrtke.

Potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Damir Polančec podsjetio je da će se 21. travnja održati Glavna skupština HT-a na kojoj se treba odlučiti i o isplati dividende za prošlu godinu u iznosu od 29,56 kuna po dionici.

Pročitajte i ovo Ilustracija TKO SE SVE RASPAO? Raspadi nakon izbora kompliciraju situaciju: Pogledajte kako sada izgleda jednadžba do 76 saborskih ruku Premijer Andrej Plenković iz minute u minutu Pregovori gotovi do petka? "Elektabilni Bojan" odgovorio Plenkoviću, HDZ raspalio po Raspudiću

Naša je politička odluka da dividenda pripada i radnicima, a kako će dividenda pripasti samo dioničarima koji su to na dan održavanja skupštine, da bi se omogućilo da se i radnicima isplati dividenda 7 posto dionica koje će im se prodati prenosi se na poseban skrbnički račun u Raiffaissen banci.

Time dokazujemo svoju vjerodostojnost i ispunjavamo obećanje zaposlenicima, kazao je Polančec.

Vlada se danas suglasila i sa Sporazumom o načinu prodaje, cijeni, posebnim pogodnostima, vremenu i uvjetima prodaje dionica Petrokemije sadašnjim i bivšim radnicima, umirovljenicima-bivšim radnicima kutinske tvrtke.

Oni će pod povoljnijim uvjetima moći kupiti 12,45 posto dionica svoje tvrtke, referentna cijena za kupnju je 114 kuna po dionici na što će se obračunavati 20 posto osnovnog popusta, te dodatni popust od po jedan posto za svaku godinu radnog staža.

Procjenjuje se da bi interes za kupnju dionica Petrokemije moglo iskazati oko 8.000 sadašnjih, bivših radnika i umirovljenika, kazao je Polančec.

Država trenutno u svom portfelju ima nešto više od 63,4 posto dionica Petrokemije, a u razgovorima sa sindikatima i Udrugom usuglašeno je da bi i za razvoj tvrtke i sve buduće male dioničare bilo dobro da država i nadalje bude većinski vlasnik. Prodajom 12,45 posto dionica Petrokemije sadašnjim i bivšim radnicima država će još uvijek zadržati većinski paket dionica tvrtke, istaknuo je Polančec.

Objasnio je da će radnici s manje od godinu dana staža u Petrokemiji moći kupiti najviše do 30 dionica, te da je Sporazumom utvrđen i lock up period, odnosno razdoblje u kojem radnici neće svoje dionice moći prodavati.

To je razdoblje najkraće za radnike sa 40 i više godina radnog staža i za njih traje mjesec dana, a najduže, godinu dana je lock up razdoblje za radnike s manje od 10 godina radnog staža.

Zadovoljstvo što je Vlada zajedno s radnicima uspjela dovršiti taj posao koji je započet još 1997. godine, izrazio je i premijer Ivo Sanader, najavljujući da će Sporazum biti potpisan u subotu, 12. travnja u Kutini.

Dan prije, premijer i predstavnici Vlade bit će u Brodogradilištu Viktor Lenac na proslavi u povodu završetka stečaja Lenca i nastavka njegova rada s novim vlasnicima.

Čestitamo radnicima i novim vlasnicima Lenca, uvjereni smo da će se Lenac vratiti na putove stare slave, kazao je premijer izražavajući zadovoljstvo završetkom agonije u Lencu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene