Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za građane i tvrtke

Vlada usvojila preporuke za energetske uštede: Klima do 25 stupnjeva, grijanje maksimalno 21 stupanj

Neki detalji smjernica za uštedu energije već su iscurili u javnost, no službeno su predstavljeni danas na sjednici Vlade.

Dokument je pripremilo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja u suradnji s Institutom "Hrvoje Požar".

Pročitajte i ovo Damir Habijan fascinantno mu je Habijan poručio oporbi: "Priznajte da ste izgubili" Konstituiranje Sabora - 1 utrka s vremenom Ovo su rokovi za sastavljanje saborske većine: Što ako ne uspije izglasavanje predsjednika Sabora?

No sjednica Vlade nije mogla početi bez spominjanja Pelješkog mosta.

"Ovo znači sasvim novu situaciju i za Hrvatsku, ali u potpunosti mijenja način života građana u južnom dijelu Dubrovačko-neretvanske županije", rekao je premijer. 

Premijer je govorio i o tehničkim izmjenama Izbornog zakona u BiH visokog predstavnika Christiana Schmidta.

"Mi smo očekivali da će paket biti puno širi, da će ispraviti pogrešne odluke svojih prethodnika, koje su išle nauštrb Hrvata. S obzirom na njegovu najavu da će kroz nekoliko tjedana ponovno staviti na stol mogućnost intervencije, mi vjerujemo da će on biti svojevrsna zadnja brana prije izbora, mudar, odvažan i konstruktivan i popraviti što se ranije pokvarilo i ono što se propustilo, dogovoriti između predstavnika stranaka", rekao je. 

LED žarulje, niže tarife...

Davor Filipović potom je krenuo predstavljati smjernice za uštedu energije. 

Podsjetio je da se 40 posto ukupne energije potroši u zgradama, ali i na godišnju štednju od pet posto ako se grijanje smanji za samo jedan stupanj.

"Smjernice idu prema toma da maksimalna temperatura grijanja kada počne ogrjevna sezona bude 21. Sugerira se da temperatura hlađenja ne treba biti niža od 25 stupnjeva. Sugerira se više korištenje LED žarulja, racionalno ponašanje i korištenje rasvjete. Građani mogu koristiti kućanske uređaje u razdobljima niže tarife. Važno je isključiti uređaje u kućanstvu iz napajanja, i na takav način se može racionalno trošiti energija...", nabrajao je ministar kratkoročne mjere. 

Preporučio je javni prijevoz. Dugoročno savjetuje energetsku obnovu zgrada i kuća. Kazao je da se smjernice mogu promijeniti i u javnom sektoru, a njima se mogu voditi i građani.

Ovo je zadnja sjednica Vlade prije dvotjedne stanke. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene