Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pomoć generalima

Vlada predložila branitelje kao ustavnu kategoriju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada je i službeno predložila da branitelji postanu ustavna kategorija.

Vlada je Hrvatskom saboru poslala zahtjev da se budući Zakon o pravima braniteljima usvoji kao ustavni zakon koji će se donositi dvotrećinskom većinom. Premijerka je danas naglasila kako se time štiti posebna skupina društva, ali je isto napomenula da je zakon koji je osobno potpisala 2005. godine ne primjenjuje 'pa tako djeca branitelja nemaju prvenstvo prilikom upisa na fakultet ili zaposlenje'.

Pročitajte i ovo Damir Škaro (Foto: Dnevnik.hr) Visoki kazneni sud odlučio Škaro mora u zatvor zbog silovanja: Potvrđena kazna bivšem zastupniku i proslavljenom olimpijcu Vrućine - 26 Prvi takav krovni zakon Slijedi nam reforma turizma, evo što novi prijedlog zakona donosi

Premijerka je također naglasila kako su promjene zahtijevale braniteljske udruge. Ministar branitelja Tomislav Ivić tvrdi kako će za ovaj zakon imati potporu SDP-a te da zakon nema veze s predstojećim izborima. No, sigurno je to da Vlada bez potpore SDP-a neće moći promijeniti Ustav, predsjednik oporbe Zoran Milanović je već otprije kazao kako su branitelji već ustavna kategorija te da ovakvim promjenama nema potrebe.

>> 'Još se nisam sastala s odvjetnicima Gotovine i Markača'

>> Kosor: Smatramo da je ustavni zakon o braniteljima dobar prijedlog

>> Zakon o braniteljima postaje Ustavni zakon?

Banski dvori bi trebali danas uputiti i zahtjev Haškom sudu u kojem traže da Hrvatska dobije status prijatelja suda. Podsjetimo, premijerka Kosor je to najavila prilikom izricanja presude generalima, no većina stručnjaka i odvjetnika koji su radili u haaškim postupcima ističe kako nijedna država dosad taj status nije dobila.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene