Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SJEDNICA VLADE

Plenković: "Od EU ćemo dobiti 357 milijuna eura za Pelješki most i cestovno povezivanje Dalmacije"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
"Europska komisija će idući tjedan dovršiti sve interne procedure za sufinanciranje ovog, dosad najvećeg EU projekta", kazao je premijer Andrej Plenković.

U uvodnom obraćanju premijer Andrej Plenković kazao je kako su na jučerašnjem Danu poduzetnika bili i on i niz ministara. Osvrnuo se potom i na rast BDP-a koji je jučer objavio Državni zavod za statistiku. "Možemo biti zadovoljni i rastom zaposlenosti, očekujemo da nastavimo trendove pozitivnih makroekonomskih pokazatelja."

Pročitajte i ovo Andrej Plenković, Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Govorio i o obnovi Plenković poslao poruku BiH pa poručio: "Naša flota jedna je od najvažnijih na Mediteranu" Andrej Plenković Propucavanje Turudićeva automobila Plenković: ''Neki pucaju, a neki viču''

Kazao je kako su pri kraju aktivnosti kojima će biti osigurano sufinanciranje projekta nazvanog "Cestovna povezanost s južnom Dalmacijom", u što spada i izgradnja Pelješkog mosta te pristupnih autocesta i stonske obilaznice. "Europska komisija će idući tjedan dovršiti sve interne procedure za sufinanciranje dosad najvećeg EU projekta. Za taj ćemo projekt dobiti 357 milijuna eura, a realizirat će se u tri faze, od 2017. do 2021. Riječ je o strateškom projektu za cijelu RH i u kontekstu naših priprema za ispunjavanje kriterija za ulazak u Schengen."

 

Dodao je i kako se nastavljaju svi procesi nužni za restrukturiranje Agrokora te podsjetio na sastanke koji su održani ovaj tjedan.

Nova sistematizacija za Ministarstvo financija 

Sjednica je nastavljena redovnim točkama dnevnog reda te je usvojeno mišljenje Vlade o provedbi Zakona o pravu na pristup informacijama za prošlu godinu. Usvojen je i Nacrt konačnog prijedloga zakona o osiguranju radničkih tražbina. Ministar rada i mirovinskog sustava Tomislav Ćorić kazao je tom prilikom kako se "ovim prijedlogom zakona osigurava efikasnija zaštita egzistencije radnika na društveno prihvatljivoj razini".

Ministar financija Zdravko Marić obrazložio je Prijedlog zaključka o prihvaćanju strategije Europske banke za obnovu i razvoj za Republiku Hrvatsku, što su članovi Vlade potom i prihvatili. Marić je predstavio i Prijedlog uredbe o unutarnjem ustrojstvu Ministarstva financija te kazao kako je to istovremeno i dio priprema Hrvatske za period predsjedanja EU-om. Uredba donosi i novu sistematizaciju, s manjim brojem zaposlenih - predviđeno je 8863 službenika i namještenika, odnosno 486 manje nego dosad.

Marić je kazao i kako ova uredba ne nosi nikakve spektakularne promjene, već se prvenstveno radi o tome da se ustrojbena jedinica koja se bavi javnim dugom podiže na jednu višu razinu, sukladno Strategiji upravljanja javnim dugom i Nacionalnom programu reformi.

Radi djelotvornijeg praćenja gospodarskih kretanja ustrojava se, pak, Uprava za makroekonomske analize, Europsku uniju i međunarodne financijske odnose, a uredbom se i u okviru Uprave za gospodarstvo i financijski sustav jačaju poslovi vezani uz financijske analize poslovanja tvrtki u državnom vlasništvu. Oko tzv. poreznog USKOK-a nema bitnih promjena, on ostaje sastavni dio Porezne uprave, rekao je Marić.

Redom su potom usvojeni prijedlozi odluka o obvezi rada ureda državne uprave radi provedbe drugog kruga lokalnih izbora te o darovanju nekretnina u vlasništvu RH Sveučilištu u Splitu. Resorni ministar Pavo Barišić obrazložio je kakvo je stanje u tom sveučilištu te kazao da je ulaganje u hrvatska sveučilišta važno, a posebno u ona na jugu zemlje, kao što je ono u Splitu. Zahvalio je kolegama ministrima na dobroj suradnji po ovom pitanju.

Ministar Zdravko Marić obrazložio je prijedloge odluka o davanju suglasnosti nizu jedinica lokalne samouprave za zaduživanje, i to redom Gradu Poreču, Gradu Bjelovaru, Općini Tinjan te Općini Đurđenovac. Vlada je to potom i prihvatila.

Prihvaćeno je i da se pokrene postupak za sklapanje Mnogostrane konvencije o provedbi mjera povezanih s ugovorima o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, ne bi li se spriječilo smanjivanje porezne osnovice i preusmjeravanje dobiti.

Priopćenje sa zatvorenog dijela sjednice

Na zatvorenome dijelu sjednice Vlada je dala odgovor na tužbu Upravnome sudu u Zagrebu u upravnome sporu protiv rješenja o razrješenju dužnosti direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Također, Vlada je dala ovlast za zastupanje u postupku pred Upravnim sudom u Zagrebu.

Nadalje, očitovali su se Ustavnom sudu o prijedlogu za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom RH i zakonom članka 29. stavka 2. Tarifnog sustava za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije i kogeneracije - tom se sudu predlaže da ne prihvati navedeni prijedlog.

Vlada je imenovala članice i zamjensku članicu Povjerenstva za rješavanje o žalbama prema Zakonu o poljoprivredi u području kvalitete hrane, kao predstavnice Ministarstva poljoprivrede. Članicama su imenovane mr. sc. Jasminka Kelemen-Klarić, Vesna Kostanjevečki, i Renata Matić, a zamjenskom članicom Kristina Sušanj.

Članovima Povjerenstva za rješavanje o žalbama prema Zakonu o provedbi Uredbe (EZ) br. 2003/2003 o gnojivima kao predstavnike Ministarstva poljoprivrede, Vlada je imenovala Jasnu Jurčević, mr. sc. Đuku Marića i Željka Vujevu.

Vlada je zamjenikom stalnog predstavnika Republike Hrvatske pri Europskoj uniji i pri Europskoj zajednici za atomsku energiju i predstavnikom Republike Hrvatske u Odboru zamjenika stalnih predstavnika pri Europskoj uniji (COREPER I), s danom 1. srpnja 2017. godine, na razdoblje od četiri godine, imenovala Gorana Štefanića.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene