Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Plaće radnicima

Vlada će kontrolirati tvrtke isplaćuju li doprinose

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako se država hvalila kako će neisplata plaća biti kazneno djelo, sve je više primjera gdje osim privatnih poduzetnika i država ne isplaćuje plaće radnicima.

Osim već postojećeg poreznog obrasca kojim se prate poduzetnici, Vlada je donijela uredbu kojom će se kontrolirati -plaćaju li se i doprinosi!

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Upozorenje sindikata GSV: Socijalni dijalog pao je na niske grane Slika nije dostupna Nezadovoljan Lesar 'Poslodavci fingiraju nezadovoljstvo novim ZOR-om kako bi Mrsiću osigurali bolju poziciju'

Radnice Arena trikotaže već šest mjeseci nisu dobile plaću. Ni same ne znaju, kažu, kako krpaju kraj s krajem. Uz brojne intervencije isplaćena im je tek jedna plaća.

'Dobili smo 2 500 tisuće kuna za siječanj. Ali nismo svi! Manje od dvije i pol. Da, ovisno koliki je iznos plaća. Ako je imao neko manje od tog iznosa onda je bila i manja plaća.', rekla je jedan od radnica Arena trikotaže Ljiljana Donas.

Smanjuju se plaće, ukidaju dodaci, povećava doprinos...

Iako se država hvalila kako će neisplata plaća biti kazneno djelo i dalje je, procjenjuju sindikati, oko 80 tisuća radnika u sličnoj situaciji.

'Tu bi država u prvotnom djelu trebala pokazat koliko ozbiljno misli o tome te sankcionira poslodavce koji ne isplaćuju plaće radnicima a tek onda ne izvršavaju sve svoje financijske obveze.', izjavila je Nansi Tireli (HL)

Ministar Mirando Mrsić uvjeren je kako će se tome stati na kraj. Već se dva mjeseca putem poreznih obrazaca točno prate one poslodavci koji ne isplaćuju plaće.

'Inspektorat rada će posebnu pažnju posvetiti onima koji ne isplaćuju plaću i onima koji isplaćuju minimalnu plaću jer smatramo da neki od njih zaobilaze zakon. Inspektorat radi i vrlo brzo ćemo obavijestiti o onome što smo napravili.', rekao je ministar rada i mirovinskog sustava, Mirando Mrsić.

Formula za propast: Stara nacija, manje djece, više nezaposlenih

Osam mjeseci radnici državne tvrtke Kaštelanskih staklenika čekali su plaće, dok radnici hotela Lipik svojih 25 plaća još uvijek nisu primili.

'Još veći apsurd je da tvrtke u državnom vlasništvu ne isplaćuju svojim radnicima više od dvije godine plaće. Da li uopće isti zakoni vrijede i za tvrtke u privatnom vlasništvu i za tvrtke u državnom vlasništvu.', rekao je bivši ministar gospodarstva Đuro Popijač.

A ministar Mrsić dodao: 'Kao i prema poslodavcima u realnom ili privatnom sektoru i onim djelovima gdje je država poslodavac a neisplaćuju se plaće inspektorat rada će obavit će svoj posao.'

Poslodavci koji uredno plaćaju svoje radnike protiv su nelojalne konkurencije.

Vlada raspravlja o prijedlogu Zakona o zaštiti potrošača

'Neplaćanjem ili doprinosa ili plaća ili drugih davanja dampinškim mjerama praktički utječu na konkurentnost tih poslodavaca koji sve te obveze ispunjavaju.', smatra Bernard Jakelić iz Hrvatske udruge poslodavaca.

Stoga je Vlada još više postrožila nadzor.

'Pojačali smo mjere nadzora za uplatu doprinosa kod isplate plaća.', rekao je ministar financija Slavko Linić.

Radnice Arena trikotaže pitaju se hoće li sve te mjere pomoći i njima da dobiju ono što su pošteno zaradile!!?

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene