Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Uzelac krivnju za ubojstvo prebacio na Evicu Krešić, bivšu ljubavnicu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srećko Uzelac svoju je krivnju za ubojstvo svećenika Josipa Rafaja, iako je nije direktno optužio, prebacio na Evicu Krešić, svoju, ali i bivšu ljubavnicu pokojnog župnika.

Iznoseći obranu Srećko je kazao kako je u noći ubojstva, na njezin zahtjev, vozio u Generalski Stol. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Produljen pritvor Srećku Uzelcu, okrivljenom za ubojstvo svećenika Josipa Rafaja Slika nije dostupna Istraga i pritvor za Srećka Uzelca zbog ubojstva svećenika Rafaja

Prema Uzelčevim tvrdnjama, Evica se posvađala i izvrijeđala župnika, dok ju je on sam cijelo vrijeme čekao u automobilu. 

Kasnije je, kaže Srećko, na putu prema Zagrebu izbacila pištolj na mostu.

Srećko kaže kako su Evica i župnik jedno drugo ucjenjivali kompromitirajućim snimkama. To što mu se iskaz razlikuje od ranijih obrana kod istražnog suca, Uzelac opravdava pritiscima i maltretiranju od strane karlovačke policije. 

Kaže kako su izjavu iznudili uz guranje pištolja u usta, vrijeđanje na nacionalnoj osnovi i maltretiranje.

Okrivljeni Uzelac u obrani tvrdio je da su izjavu priznanja navodno pripremili sami policajci i natjerali ga da tekst potpiše, nauči ga i tako ponovi kod istražnog suca, inače će "opet doći k njima u ruke", govorio je Uzelac. Također je ustvrdio da svećenika Rafaja u životu nije vidio.

Na upit predsjednika Sudskog vijeća Ante Ujevića zašto je izjavu priznanja nakon policije ponovio i istražnom sucu, odgovorio je da se jako bojao, jer su mu "policajci pri ispitivanju stavljali pištolj na čelo, oborili ga sa stolice na pod te prijetili i njemu i njegovoj obitelji".

Tvrdio je nadalje da je izjavu potpisao bez nazočnosti odvjetnika Borisa Grgurića i zamjenika ŽDO-a Zdravka Cara, koji su "očito" poslije supotpisali takav zapisnik o saslušanju.

Zamjenik ŽDO-a Aleksandar Mitić i Silvije Degen, odvjetnik brata pokojnog Rafaja, predložili su da sud provjeri tu tvrdnju saslušanjem Grgurića i Cara.

Možda se čini da to nama nije u interesu, kazao je Degen, ali mi hoćemo samo istinu te po svojoj savjesti predlažem da raščistimo je li u predistrazi bilo zlouporabe ovlaštenja ili nije. Pokaže li se da je to učinjeno onako kako tvrdi okrivljenik, bez ovlaštenja i posla ostalo bi najmanje pet osoba, kazao je Degen.

U stanci za vijećanje Sudsko je vijeće odbilo prijedlog o saslušanju Grgurića i Cara kao svjedoka, jer su zapisnici službeni dokument. Ako bi se u njih sumnjalo, trebalo bi sumnjati i u bilo koji službeni dokument u spisu, obrazloženo je.

"Izvan pameti je da bi odvjetnik mimo svoje odvjetničke etike dopustio da se tako potpiše zapisnik o saslušavanju pa da bi na to još pristao i zamjenik ŽDO-a", istaknuo je Ujević.

Srećko Uzelac osoba je se dijagnozom poremećaja ličnosti s dominantnim narcisoidnim obilježjima. Utvrdili su to vještaci psihijatrijske bolnice Vrapče u nastavku suđenja za ubojstvo svećenika Josipa Rafaja iz Generalskog Stola. 

Uzelac prema njihovom nalazu nije bio smanjeno ubrojiv te vjeruju da se našao u izvanrednoj situaciji koju danas nebi ponovio. 

Uzelčeva obrana najavila je iznošenje materijalnih dokaza prema kojima on u noći ubojstva nije bio u župnom uredu.

''Žao mi je što se dogodilo ubojstvo, a je li to učinila ona ili tko treći, ne znam, ne želim na nju baciti krivnju, niti je štititi'', rekao je Uzelac.

>> Suđenje za ubojstvo svećenika: Uzelac plakao i povraćao te kaže da nije kriv

>> Karlovac: Počinje suđenje S. Uzelcu, optuženom za ubojstvo svećenika Rafaja

Sud je odbacio prijedloge Uzelčeve obrane kojima su htjeli dokazati da nije bio u župnom uredu u noći ubojstva. 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene