Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Josipović ne brine

'Pripojenjem RS Srbija bi došla do Karlovca'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik RH Stjepan Mesić reagirao je na najavu govora srbijanskog predsjednika u UN-u.

Uoči Tadićevog nastupa, Mesić poručuje kako ne zna zašto se on ljuti, kada u svojoj izjavi, njegovu državu, Srbiju, nije ni spomenuo. Mesić je rekao kako ne razumije takvu reakciju jer se on 'niti petlja u odnose u BiH, niti u odnose u Srbiji'. 'Moja je izjava bila u kondicionalu i zato je potrebno poznavati malo gramatike', rekao je Mesić tijekom današnjeg posjeta Kutjevu. 'Rekao sam da bi trebalo presjeći koridor kada bi netko odcijepio dijelove BiH. To je moje mišljenje. A tko će ga presjeći, hoće li to biti NATO ili netko drugi, uopće nije bitno', rekao je Mesić. Hrvatski predsjednik je naglasio da je nužno da se BiH zadrži u sadašnjim granicama i da nikome ne pada na pamet da je razbija.

Pročitajte i ovo Screenshot žestoka svađa VIDEO Kaos na zadarskom gradskom vijeću, padale psovke i optužbe, a malo je nedostajalo da dođe i do tučnjave: "Vi jasno i glasno podržavate pedofile" Hidrant u Islamu Grčkom - 1 Još bez priključka Mjesta Zadarske županije napokon ušla u 21. stoljeće: Stigla je voda, no i dalje se čekaju priključci

'Pripajanjem Srbija dolazi do Karlovca'

'Kada bi netko danas odcijepio Republiku Srpsku i pripojio je Srbiji, to bi značio da Srbija dolazi do Karlovca. Postavlja se pitanje zašto su ljudi onda ginuli', rekao je Mesić. Naglasio je da se zato premijera RS-a ne smije shvaćati neozbiljno i da je to razlog što je njegova poruka bila dramatična. 'Međunarodna je zajednica mirovala i šutjela kada je Milošević razbijao BiH, kada je razbijao Hrvatsku, kada je stvarao etnički čistu Srbiju', a to je odnijelo više od 100 tisuća života' na ovom prostoru, rekao je Mesić. 'Danas postoje opet neke snage koje bi htjele mijenjati arhitekturu ovih prostora i zato upozoravam međunarodnu zajednicu da ovo nije ni malo naivno', rekao je Mesić. Iz kutjevačkog je vinogorja Mesić o granicama progovorio poput stručnjaka za zemljopis.

Najava da će s govornice Vijeća sigurnosti prozvati Hrvatsku, pak, novoizabranog predsjednika Ivu Josipovića, ne zabrinjava. Iz Vlade pak, pozivaju na dobrosusjedske odnose dviju zemalja, ali dok ne čuju što će Tadić reći, ne žele to komentirati. Novoizabrani hrvatski predsjednik ustvrdio je danas da je otvorena nova stranica u kojoj je pravna država 'prije i iznad svih drugih političkih kriterija'. 'Pravna država radi svoj posao. Važno je da nitko nije izuzet od zakona, ali je ne mogu govoriti o mogućoj krivnji ili ne krivnji gospodina Polančeca', izjavio je Josipović nakon obilježavanja 17. obljetnice vojno-redarstvene operacije Maslenica, komentirajući istragu protiv donedavnog potpredsjednika vlade Damira Polančeca. Na pitanja novinara o mogućem današnjem govoru srbijanskoga predsjednika Borisa Tadića u UN-u, u kojemu će navodno optužiti Hrvatsku zbog posljednjih izjava aktualnog predsjednika Stjepana Mesića, Josipović je rekao kako bi bilo bolje da je riječ o drugim temama.

>> Lavrov upozorava: Dayton isključuje uporabu sile

>> Kosor: Nije dobro nastaviti 'prepucavanje' Srbije i Hrvatske

'Trebamo suradnju i dobre odnose, a vjerujem u uzlaznu fazu odnosa između nas i Srbije. Takav govor neće naštetiti Hrvatskoj', ocijenio je Josipović. Kazao je kako vjeruje da će Hrvatska uskoro izaći iz krize. Po njegovim riječima, važno je ustrajati na putu u EU jer bi u suprotnom, kaže, izolacija zaustavila hrvatski razvoj. Dodao je da Hrvatska mora biti ravnopravna u EU-u, gdje joj na raspolaganju stoje pristupni fondovi koje mora iskoristiti. 'Želimo da Hrvatska bude prepoznatljiva na europskoj mapi, a tu kultura i obrazovanje imaju posebnu važnost', istaknuo je. Novoizabrani predsjednik kazao je i da još nije odlučio tko će mu biti savjetnici na Pantovčaku te da pripreme za inauguraciju na Markovu trgu teku normalno.

>> Josipović: Tadićev nedolazak nije čin neprijateljstva

Josipovića su nakon polaganja vijenaca pokraj glavnoga križa na zadarskom gradskom groblju povodom obilježavanja obljetnice operacije Maslenica sastao sa županom Zadarske županije Stipom Zrilićem i zadarskim gradonačelnikom Zvonimirom Vrančićem koji su mu čestitali na izbornoj pobijedi, upoznali ga s razvojnim projektima te zaželjeli daljnju suradnju. Josipović je novinarima rekao da je ponosan na izborni rezultat ostvaren u Zadru, ali da mu je svejedno tko je za koga glasovao. 'Dužnost nam je da surađujemo, predsjednik ne smije biti vođen stranačkom politikom. Moja stranka je Hrvatska', zaključio je novoizabrani hrvatski predsjednik.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene