Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U luksuznom hotelu

Vjerovnici Agrokora prvi put jedni s drugima otvoreno o nagodbi, Dalić otkrila ima li Vlada plan B

Dalibor Špadina (Foto: Dnevnik.hr)
Dalibor Špadina (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Wellness (Foto: Dnevnik.hr) Wellness (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Dalibor Špadina (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
U hotelskom kompleksu u Petrčanima kod Zadra od sinoć traje prvi krug pregovora između Agrokorovih vjerovnika. To je prvi put da oni kojima je koncern dužan milijarde kuna otvoreno i izravno razgovaraju jedni s drugima o svim pitanjima nagodbe.

Dok oni vode utrku s vremenom jer za dogovor o nagodbi imaju samo mjesec dana, potpredsjednica Martina Dalić je otkrila ima li vlada plan B

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Bivši vlasnik Agrokora Todorić: "Dalić ucjenjuje Plenkovića, Agrokor za godinu dana neće postojati, a moja stranka od ove države može napraviti cvijet" Martina Dalić (Foto: Dnevnik.hr) Novi uzlet Martina Dalić opet plijeni pozornost javnosti, no na najvažnije pitanje tajanstveno šuti

Daleko od javnosti u miru luksuznog hotela uz pogled na more predstavnici brojnih Agrokorovih vjerovnika počeli su teške pregovore oko nagodbe. Ako do kraja pojednostavimo ovu situaciju možemo reći da je Agrokor vjerovnicima dužan sveukupno 100 kuna, ali za vratiti ima samo 20 kuna.

Kuna više jednom, kuna manje drugom

Sada se njih nekoliko tisuća međusobno mora dogovoriti kome će se koliko vratiti. Kuna više jednom vjerovniku znači kunu manje drugom. Kada kune pretvorimo u milijune jasno je da se nije lako dogovoriti.

Dosad je vraćen sav dug malim dobavljačima i dio duga ostalim dobavljačima. Oko ostatka se vode pregovori. Najviše novca očekuju kreditori koji su Agrokoru dali posljednji kredit. Među njima je i Zagrebačka banka čiji je predsjednik uprave danas bio na konferenciji u Narodnoj banci. Za izjave nije bio raspoložen.

Rok za dogovor je jako kratak - mjesec dana, no potpredsjednica Vlade Martina Dalić smatra da nije potreban plan B za slučaj da se vjerovnici ne dogovore.

„Ja mislim da u ovome trenutku nije potrebno spekulirati da se vjerovnici neće dogovoriti zbog toga što smo u proteklih 10 mjeseci vidjeli da izvanredna uprava ostvaruje rezultate, kako na korist hrvatskog gospodarstva, ali isto tako i na korist vjerovnika“, kaže Dalić.

Zasad ništa od dogovora

U jednoj je rečenici potpredsjednica odgovorila i na zahtjev oporbe za njezinom smjenom i na poruke koje iz Londona šalje Ivica Todorić

„Sve ono što govori SDP ima jednu frapantnu sličnost sa ogromnom količinom laži koju je kroz svoj takozvani blog u hrvatsku javnost pustio Ivica Todorić. S druge strane mislim da SDP sve ovo zajedno radi kako bi jednostavno skrenuo pozornost sa velikih problema koje imaju u stranci“, tvrdi potpredsjednica Vlade.

Iz oporbe su joj brzo uzvratili.

„Neka ona najprije riješi s parlamentarnom većinom - da oni stanu u njenu obranu pa će ona lako s opozicijom. Dok pripadnici parlamentarne većine izražavaju sumnju u to treba li ona ostati u Vladi ili ne,potpuno je deplasirano da se ona obraća oporbi“, kaže SDP-ov saborski zastupnik Arsen Bauk.

Dok se političari prepucavaju vjerovnici uz more pregovaraju o milijardama. Nikakav dogovor se ne očekuje u ova dva dana. Uspjeh će biti ako iz hotela izađu s jasnim popisom otvorenih pitanja.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene