Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Borba s krvopijama

Visoki vodostaji i temperature: Očekuje se NAJEZDA komaraca!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon prolaska vodenog vala, stanje u Slavoniji i Baranji polako se smiruje. I dalje se budno prate nasipi. Natopljeni su vodom, pa postoji mogućnost da popuste. Pred stanovnicima su novi problemi - zbrajanje štete i borba protiv najezde komaraca.

U osječkom Donjem gradu crpke rade, ali ne punim gasom. Drava pada i smanjuje se pritisak na nasip. Iako vodostaji opadaju, voda i dalje prijeti. 'Ovo sve traje sve duže i duže, nasipi su zasićeni vlagom i moguće je zaista pojava prodora koji bi mogli ugroziti nasipe', kaže Zoran Đuroković iz Centra za obranu od poplava.

Pročitajte i ovo Ilustracija Tisuće evakuiranih Pukla brana na rijeci Ural, potopljeno 4000 kuća, u tijeku evakuacija Invazija komaraca u Slavoniji - 1 Grizu kao ludi Najezda gigantskih krvopija: "U vrtu se ne može raditi, lete u oči i usta. Životinje su u plikovima, bježe s paše"

Na izgradnji pet kilometara nasipa, punjenju vreća, ispumpavanju vode danonoćno je radilo oko 2.000 ljudi. Među njima i Damir Marić. 'Održavamo nivo da ljudima koji žive ovdje ne ugrožava ništa', rekao je Damir Marić, radnik u Vodovodu Osijek.

>> Vukovar: Stigao vrhunac vodenog vala, vodostaj Dunava rekordan

Pomogao je i Kopački rit na čijih se 14 tisuća hektara razlio Dunav. 'Tako da si možete zamisliti onda kolika je to količina vode koju je Kopački rit zapravo apsorbirao', rekla je Ružica Marušić, PP Kopački rit.

Poplava je za Kopački rit najzanimljiviji fenomen. Za nekoliko dana moći će ga doživjeti i posjetitelji. 'Što se tiče samih životinja, one koje su vezane za vodu i koje žive u vodi njima je ovo sada raj, one koje su tipično kopnene već su odavno iz poplavnog, nebranjenog dijela otišle u branjeni dio', rekao je Damir Opačić, ravnatelj PP Kopački rit.

Visoki vodostaji i visoke temperature odgovaraju komarcima. Očekuje se njihova najezda.

'Zahtijevamo, molimo, kako hoćete, da se uključi državna razina, ministarstvo zdravlja i sva ostala ministarstva osigurati financijska sredstva da bi spriječili najezdu komaraca', rekao je Vladimir Šišljagić, župan osječko-baranjski.

Pomoć će trebati i poljoprivrednici oko Batine. Polja plivaju. 'Situacija je katastrofalna, jer je negdje oko 60 posto kultura pod vodom', rekao je Matija Đurin, poljoprivrednik iz Batine. Proglašavanje elementarne nepogode i zbrajanje štete tek slijedi. Dok vodostaji ne padnu za metar do dva, nema opuštanja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene