Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Slučaj švicarci'

Visoki trgovački sud: Srušen dio presude za švicarce

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Visoki trgovački sud uvažio je dio presude koji se odnosi na promjenjivu kamatnu stopu za sve banke osim Sberbanke, a odbio dio presude vezan uz valutnu klauzulu u švicarcima. Slučaj se nastavlja na Vrhovnom sudu.

Visoki trgovački sud poništio je dio prvostupanjske presude u 'slučaju švicaraca'.

Pročitajte i ovo Udruga Franak konverzija švicaraca Udruga Franak oštro optužila suce Vrhovnog suda: "Pod utjecajem su Vlade, koja štiti bankarski sektor" Iva Tadić NAKON ODLUKE VRHOVNOG SUDA Dužnici u švicarcima spremaju se i za Strasbourg: "Ići ću do zadnjeg atoma snage. Zaboraviti neću, uvijek sam bila borac"

Kako je izvijestila Udruga Franak, Visoki trgovački sud prihvatio je dio presude suca Radovana Dobronića koji se odnosi na ništetnost promjenjive kamatne stope, za sve tužene banke osim za Sberbanku, a dio presude koji se odnosi na valutnu klauzulu u švicarskim francima nije prihvaćen niti za jednu tuženu banku.

Udruga Franak i Udruga Potrošač podnijele su kolektivnu tužbu protiv osam banaka (Erste&Steriermarkische, Raiffeisen Bank, Hypo Alpe Adria Bank, Zagrebačka banka, Privredna banka Zagreb, Societe Generale-Splitska banka, OTP banka, Sberbank).

Sudac Trgovačkog suda Radovan Dobronić u srpnju prošle godine presudio je u korist tužitelja i to tako što je u cijelosti uvažio njihov tužbeni zahtjev. Prema toj prvostupanjskoj presudi, koja je ocijenjena kao povijesna, banke su povrijedile interese potrošača te su u roku od dva mjeseca bile obavezne kredite zaduženih u francima konvertirati u kredite u kunama s tečajem na dan ugovaranja i s fiksnom kamatom. Prema takvoj presudi, potrošači bi privatnim tužbama mogli zatražiti od banaka povrat preplaćene glavnice.

Udruga Franak: Hrvatska vlast i dalje omogućuje samovolju banaka


No, tužitelji, Udruga Franak i Savez udruga Potrošač, najavljuju nastavak pravne bitke u dijelu tužbenog zahtjeva koji im je odbijen. Imaju pravo u roku od 30 dana podnijeti zahtjev za reviziju presude Vrhovnome sudu.

Više informacija, najavljuju iz udruge Franak, dat će nakon analize odluke Visokoga trgovačkog suda.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene