Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Viški slučaj Češke vile

Poluotok na Visu kupila tvrtka u kojoj je jedina zaposlenica – gradonačelnikova supruga

Prodaje se Češka vila (Foto: Dnevnik.hr) - 3
Prodaje se Češka vila (Foto: Dnevnik.hr) - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Prodaje se Češka vila (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Galerija 1/1 >>
Vlada je na sjednici u četvrtak odlučila da se "Češka vila" na Visu proda viškoj tvrtki Philip Vermeulen, koja je jedina poslala pravovaljanu i potpunu ponudu u vrijednosti od 32,2 milijuna kuna, što je oko 80 tisuća kuna više od početne cijene. Vijećnici Grada Visa gradonačelnika Ivu Radicu optužuju za namještanje natječaja.

Godinama derutna i zapuštena Češka vila. Za tri godine, trebala bi biti luksuzni hotel! Vlada je prihvatila jedinu ponudu.

A ministar Marić se hvali - to je veliki uspjeh!

"Kupac se obvezuje renovirati vilu i sagraditi novi smještaj sa 160 smještajnih kapaciteta, kategirije četiri i pet zvjezdica. To će značiti novi život za grad Vis", objašnjava Goran Marić

Vila je prodana tvrtki Philip Vermeulen. Osnovana 2004., sjedište joj je na Visu. 2017. prijavili su dobit od 235 tisuća kuna.

Petero viških vijećnika - sumnja da je natječaj namješten. Kao i SDP-ov Gordan Maras.

"Oni su napravili natječaj, gdje se ne samo vila daje, nego ogromno zemljište u okolici daje tvrtci gdje radi supruga od aktualnog gradonačelnika. Po meni to je kako HDZ radi", rekao je Maras. 

Za komentar smo zvali i tvrtku na dostupan telefonski broj. No, javile su se osobe, koje tvrde da je riječ o privatnom stanu i da nemaju veze s tvrtkom. Gradonačelnik i ministar tvrde - sve je čisto!

"Svi oni koji misle da tu ima sumnjivih radnji, postoje naše institucije, ja sam spreman odgovarati", rekao je Ivo Radica, gradonačelnik Visa. 

Češka vila tako ide u ruke privatniku. A država - i dalje ne zna čega je sve vlasnik! Marić tvrdi - mi smo svoje nekretnine popisali. Na redu su drugi ministri.

"Mi smo sve točno dali i na vrijeme i koordinirano što se tiče turizma", rekao je ministar turizma Gari Cappelli. 

"Nisam obavješten od mojih službi da ima nekih problema", kratko je pak komentirao Milan Kujundžić. 

Ali, morat će se informirati. Jer, prijete im i kazne.

"Neću ja kažnjavati, ne kažnjava Ministarstvo državne imovine, nego zakon je propisao, a to Središnji državni ured vodi", objasnio je Marić. 

Kazne su paprene. Za institucije koje ne dostave podatke - od deset do sto tisuća kuna. A njihove čelnike - od tisuću do deset tisuća kuna. 

Teške optužbe

Pet gradskih vijećnika Grada Visa optužilo je gradonačelnika Ivu Radicu da je zloupotrijebio svoj položaj kako bi namjestio javni natječaj za kupovinu Češke vile tvrtki Philip Vermeulen d.o.o., u kojoj kao jedina zaposlenica niz godina radi Radičina supruga, prenosi Dalmatinski portal.

Pismo u kojem navode svoje tvrdnje potpisuju viški gradski vijećnici Siniša Brajčić, Vedrana Rokov Fras, Stipe Vojković, Maja Mladineo i Luisa Radišić i u njemu ističu kako je cijeli projekt prodaje sramotan jer se neupućenima čini da se prodaje nekretnina, a zapravo se, kako navode, prodaje cijeli poluotok Sv. Jurja, od 75.000 kvadratnih metara.

Napominju kako se poluotok prodaje za smiješnu cifru umjesto da se nekretnina da u zakup, čime bi Grad Vis svake godine u proračun dobio iznos od milijun i pol kuna, uz preduvjet da je Vila predana na korištenje Gradu Visu, što je po njima jedino bilo i logično, napominju.

Podsjećaju i na tijek prodaje nekretnine. "Nažalost, događa se viški slučaj Češke vile, kojim se u prešutnom ili otvorenom suglasju s aktualnim viškim gradonačelnikom Ivom Radicom, navedena Češka vila daje najprije na Natječaj za osnivanje prava građenja u trajanju od 50 godina, uz procjenu vrijednost od 80 milijuna kuna.

Nakon toga uslijedio je i drugi čin u ovom sramotnom procesu – raspisan je Javni poziv za kupovinu vlasništva nad Češkom vilom i pripadajućim prostorom za početnu cijenu od 32,12 milijuna kuna. Zamislite, za 50 godina korištenja 80 milijuna kuna, a za stjecanje vlasništva nad istim nekretninama 32,12 milijuna kuna! Bilo bi smiješno da nije tragično", navode u pismu viški vijećnici.

"Sramotna rabota"

Ističu kako se radi o prvoklasnom slučaju sramotne rabote u kojoj je gradonačelnik Visa prvo prešutio gubitak Vile za grad Vis, a potom prešutio i činjenicu da je jedina tvrtka zainteresina za kupnju vrijedne nekretnine tvrtka u kojoj kao jedina zaposlenica već niz godina radi njegova supruga.

Tvrde kako je gradonačelnik zapravo "šaptač" koji je tvrtki u kojoj je zaposlena njegova supruga dojavio povlaštene informacije.

"Kompletirana ponuda tvrtke Philip Vermeulen d.o.o. pristigla je zadnji dan Javnog poziva, dakle 30. studenoga 2018., kada su dobro informirani, koji pivotiraju cijeli proces kupoprodaje već znali da nije pristigla nijedna ponuda na Javni poziv za natječaj, te je neposredno prije samog zaključenja natječaja predana pivotirana ponuda tvrtke Philip Vermeulen d.o.o., koja je ponudila neznatno višu cijenu od minimalne u iznosu od 32,2 milijuna kuna", zaključuju vijećnici u pismu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene