Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve manje bespravnih graditelja

Vir: Kraj bespravnoj gradnji?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vir je godinama ili čak desetljećima bio ogledni primjer bespravne gradnje. Lokalne vlasti tvrde kako je sve manje bespravnih graditelja, a i to bi se moglo iskorijeniti kada bi imali veće ovlasti.

Procjena je kako je diljem Jadrana više od 500 tisuća bespravnih objekata. Kad na teren iziđu virski komunalni djelatnici ni najkreativniji bespravni graditelji ne prolaze nekažnjeno. 'Prvo dođe kamp kućica, zatim se napravi temelj, a kad zapuše prva bura, prvo sjeverni zid, zatim južni zid, da se ne bi prevrnula, normalno, zbog juga i nakon toga dođu još 2 zida i krov i onda imamo, eto, primjer bespravne gradnje', opisao je komunalni djelatnik Petar Vučetić.

Pročitajte i ovo Riba Pojas - 1 riba pojas Iznimno rijedak susret s ogromnom ribom, morskim čudovištem: U Jadranu je viđena tek 3 puta, a u cijelom Sredozemlju samo 60 Kozica Duga čak 25 cm Iznenađujući ulov: "Ovo je najveća kozica iz Jadrana koju smo vidjeli u 22 godine"

Svaki, pa i najmanji zid mora proći njihovu kontrolu. 'Postojala je osnovana sumnja da je vlasnik objekta sa svojim zidom ušao u javnu površinu. Međutim, mjerenjem se utvrdilo da je činjenično stanje u redu', dodao je njegov kolega Ive Glavan.

Divlje gradnje još ima, ali znatno manje nego prije velikih akcija rušenja prije 4 godine. Očit je trend pada. Virski su graditelji bili najaktivniji tijekom 2008. A u prvih 5 mjeseci ove godine evidentirano ih je tek 20. No ovu bitku lokalna vlast ne može dobiti sama. 'Nema kontinuirane prisutnosti države na terenu, nego se to dešava stihijski nakon određenog vremena', rekao je načelnik općine Vir Kristijan Kapović.

Sve je u nadležnosti građevinske inspekcije, koja, čini se, opet čeka da stvar izmakne kontroli. Marina Matulović Dropulić, ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, na pitanje hoće li poslati bagere ako neće ići drugačije, odgovorila je: 'Morat ćemo, nema druge'. A kako ne bi došlo do toga komunalci traže veće ovlasti. Tada ih u obavljanju posla ne bi mogli zaustaviti ni superheroji.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene