Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Duga čak 25 cm

Iznenađujući ulov: "Ovo je najveća kozica iz Jadrana koju smo vidjeli u 22 godine"

Kozica
Kozica Foto: Gastro ribarnice Brač/Facebook
"Kozica je duga čak 25 centimetara. Morali smo je podijeliti s vama jer da vam netko ispriča, ne biste mu vjerovali", naveli su iz Gastro ribarnice Brač.

Na Facebook stranici Gastro ribarnice Brač objavljeno je kako ih je nakon 22 godine poslovanja more ponovno iznenadilo. U ruke im je došla najveća kozica koju su ikad vidjeli.

"Dugačka je čak 25 centimetara. Morali smo je podijeliti s vama jer da vam netko ispriča, ne biste mu vjerovali", naveli su uz fotografiju kozice.

Stručnjak Pero Ugarković s Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu potvrdio je za N1 da je riječ o američkoj vrsti kozice, Penaeus aztecus, koja je već ranije zabilježena u hrvatskim vodama.

Pročitajte i ovo Jeff Capps na Južnom polu Život mu se okrenuo Dao otkaz i zaposlio se na Antarktici: "Radim i na -76 stupnjeva, zarađujem 75.000 eura, a sve je divno dok ne otvorite vrata"

 "Uz nedavno povećanje brojnosti obične kozice i plavog raka, sad imamo i ovu lovnu vrstu. Nakon početnih ulova pojedinačnih primjeraka ona će vjerojatno postati sve brojnija. To će biti dobro za ribare i ukupnu gastronomsku ponudu, ali pitanje je kako će utjecati na Jadransku bioraznolikost", istaknuo je Ugarković.

Još nije posve jasan put kojim je ova vrsta došla do našeg mora.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene