Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rezultat neuspjelih pregovora

VIDEO: Što gubite ukidanjem kolektivnih ugovora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada je odlučila. Sabor bi već sljedećeg tjedna trebao raspravljati. Od petka će svi koletivni ugovori za milijun i pol radnika biti izvan snage. Rezultat je to neuspjelih pregovora Vlade i sindikata.

Sinidikati nisu odustali od regresa i božićnice, pa je Vlada ukinula kolektivne ugovore njima, ali i svim ostalim radnicima. Istražili smo što radnici ubrzo gube. Hrvatski radnici uskoro ostaju bez brojnih prava. Tako će radnik s deset godina staža i plaćom od tri i pol tisuće kuna ostati bez dodatka za staž. No, to je tek početak. Ostaje se bez naknade za putne troškove, regresa za godišnji odmor. Ništa od povećanja godišnjeg odmora po godini staža, božićnica i blagdanskih darova za djecu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kolektivno pregovaranje ZOR se mora prilagoditi krizi Slika nije dostupna Vlada troši na stara prava U 5 mjeseci 80 posto planiranog proračunskog manjka!

'Sindikati se donekle mogu zaštititi'

Iako radnici dosta gube, stručnjaci kažu kako je na sindikatima da u što većoj mjeri isposluju svoja prava. 'Vjerojatno to neće moći učiniti u onoj mjeri u kojoj je to do sada postojalo, upravo iz razloga što je Vlada imala za cilj smanjiti proračunska izdvajanja, ali u određenoj mjeri sigurno da se mogu zaštititi', smatra pravni Ivan Šimac. Sada je pitanje u kojoj mjeri i koja prava radnika najviše zaštititi. 'Je li potrebno tu možda obratiti pažnju na trudnice, na starije zaposlenike. To je opet pitanje samo sindikata', kaže Šimac.

>> 'Šuker će uvesti nered i anarhiju'

Od ukupno milijun i petsto tisuća zaposlenih, 250 tisuća je državnih službenika. Vlada nije znala kako im raskinuti kolektivni ugovor pa je to napravila svima. Sada im preostaje jedino Zakon o radu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene