Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Trenutak odluke

VIDEO: Otkriven tajni sastanak održan zbog pitanja za Sanadera

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Sanader će, očekuje se, najveći dio krivnje prebaciti na Račanovu vladu.

Sanader je imao vremena dobro se pripremiti i poslušati iskaze svojih dojučerašnjih suradnika Šukera i Polančeca koji su prilično proturječni. I kao premijer ponavljao je kako je HDZ morao ići u dodatnu privatizaciju Ine 2007. jer ih je na to obavezao ugovor bivše Račanove vlade. Na njih će najvjerojatnije pokušati svaliti većinu krivnje. No morat će objasniti i kako se odlučivalo u Vladi koju je on vodio.

>> Svjedočenje Sanadera neće se izravno prenositi

>> Sanaderova 'sedmica' kupljena novcem državnih tvrtki?

>> Polančec: Jadranka Kosor je sve znala

Hrvatsku javnost, ali i Državno odvjetništvo trenutačno najviše zanima što će odgovoriti na brojna pitanja koja sigurno neće ostati samo na detaljima oko Ine, već će se baviti i načinom na koji se odlučivalo u Vladi dok ju je vodio Ivo Sanader.

Svjedočenje Damira Polančeca i Ivana Šukera otvorila su niz pitanja o tome kako su se donosile odluke. HDZ danas pokušava prikazati kako su Sanader i Polančec sve odluke donosili samostalno. Ministri su sada, tako pričaju, samo dizali ruke za gotove odluke.

Svi su znali sve

Sanader bi se, doznajemo, mogao prikloniti Polančecovom stavu, a to je da su svi u HDZ-u pa i aktualna vlast stranke i Vlade znali gotovo sve. Takvim stavom Sanader će dodatno uzdrmati svoju nasljednicu kao i sve ministre koje je ostavio u Vladi.

'Ja očekujem da će se pojaviti i mislim da bi bilo dobro da dođe pred povjerenstvo dati iskaz o svim saznanjima', uvjeren je član povjerenstva HDZ-a Goran Marić.

Međutim, HDZ-ovci ne otkrivaju pitanja koja su spremili za Sanadera. Rječitiji su iz oporbe. 'Očekujem od Sanadera da će braniti svoju poziciju, neću špekulirati na koji način ali sigurno će braniti odluke vlade dok je on bio predsjednik', tvrdi Josip Leko, član povjerenstva SDP-a.

Zašto se mijenjao ugovora između Ine i Mol-a?, Tko je i zašto Mađarima dao veće ovlasti? Tko je znao sve o ugovoru? Što skriva tajni ugovor o plinskom poslovanju te osjeća li se izdanim kao što je kazao Polančec, neka su od pitanja koja će Sanadera dočekati na stolcu za svjedoke.

'On je taj koji mora razjasniti prije svega tko od visokih dužnosnika bivši ili smijenjeni potpredsjednik vlade laže, izjavio je član povjerenstva HNS-a  Zlatko Koračević.

HDZ-ovi članovi na sastanku zbog pitanja

HDZ-ovi članovi povjerenstva bili su na brifingu o tome što smiju pitati Ivu Sanadera. No iako su željeli da taj sastanak ostane u tajnosti nije im uspjelo, a informacije o njegovom održavanju procurile su u javnost. Nije tajna da su od stranke dobili bukvicu nakon svjedočenja Polančeca i Šukera jer su bili loše pripremljeni. Sada znaju da je njihov cilj kroz pitanja dokazati da je za sve loše oko privatizacije Ine kriv SDP.

Sanader je inače prvi premijer koji daje iskaz pred istražnim povjerenstvom i to braneći postupke svoje Vlade. Sanader se ne mora sutra pojaviti pred povjerenstvom. No onda su moguće sankcije u obliku novčane ili zatvorske kazne.

Nova TV odbijena za izravan prijenos

Povjerenstvo može zatražiti zatvaranje sjednice za javnost kako bi se govorilo o segmentima tajnog ugovora. No kako kažu članovi Povjerenstva nitko neće postavljati pitanja iz tajnog dijela. Inače, Nova TV je tražila mogućnost izravnog prenošenja sjednice povjerenstva, što su saborske službe bez objašnjenja odbile.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene