Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Provjereno donosi

VIDEO: Pogledajte kako izgleda seciranje dupina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jako jugo, i učestalo pojavljivanje uginulih životinja na obalama Dalmacije, ponukalo je ekipu Provjerenog da krene istražiti od čega su stradale, otkuda dolaze i jesu li njihova smrt povezana sa zagađenjem.

To je posao za veterinarsku ekipu za očevid. S dvoje iskusnih veterinara i dvije studentice na praksi - krenuli su put Dugog otoka. Misija - sakupljanje životinjskih lešina. Priča je to koju donosi Provjereno.

Pročitajte i ovo Provjereno: Svećenici - 1 Mladi, perspektivni, obrazovani Živjeli su kao svi ostali, a onda su prelomili: "To je bio jedan mali šok za moju obitelj " Provjereno: Tvornica u Vrginmostu - 2 Direktor uhvaćen u laži Horor u jednom od najsiromašnijih dijelova Hrvatske: ''Meni je četiri dana išla krv na usta i na nos", "Povraćamo od toga, ne možeš ni gledati, grize"

>> VIDEO: Ožiljci su im imena i prezimena

Jedni od rijetkih putnika na trajektu, entuzijasti koje su pratili, nisu se obazirali na nadolazeću buru, i krupne kišne kapi, niti udaljenost lokacije. Cilj je samo jedan - istražiti sve o uginuloj životinji. Ove sezone, imaju pune ruke posla. Samo u posljednjih dva tjedna dojavljeno im je o 12 dupinskih lešina, što je podiglo ovogodišnju brojku na 26 ukupno. Usporedbe radi, prijašnjih godina bilo ih je oko 16.

Pedantno pakiranje

Prva lešina na koju je ekipa naišla, bila je mrtva zasigurno tjednima, ipak od čega je točno uginula doznati će tek nakon sekcije - kako veterinari nazivaju obdukciju nad životinjskom lešinom. Nađena životinja pripadala je vrsti tzv. dobrih dupina. Prije nego su je krenuli pakirati, Tomislav Gomerčić, profesor sa Veterinarskog fakulteta, fotografirao je zatečeno stanje. Zatim je uslijedilo pedantno pakiranje životinje, kako bi u što boljem stanju stigla do stola na Veterinarskom fakultetu.

Na užasan smrad, znanstvenici nisu ni trepnuli. Tomislav i Martina Đuras Gomerčić, inače profesori na Veterinarskom fakultetu, zajedničku ljubav prema životinjama otkrili su još tijekom studiranja. Stopama, njegova oca, pokojnog profesora Hrvoja Gomerčića, nastavili su projekt proučavanja životinjske anatomije, zahvaljujući kojem se Veterinarski fakultet može pohvaliti ozbiljnom zbirkom.

Na vrhu prehrambenog lanca

Tijekom potrage, uzet će i uzorke unutarnjih organa, kako bi odredili stupanj zagađenosti. Dupini su na vrhu prehrambenog lanca i akumuliraju teške metale. Njihovo praćenje pokazatelj je zagađenosti mora. Jedna od lešina koje su zatekli, bila je u toliko lošem stanju da su je stručnjaci odlučili secirati na licu mjesta.

Tijekom sekcije na plaži, njihov posao, novinarskoj ekipi, učinio se strašnim. Zavrnutih rukava, s pregačama i alatom, rastavili su lešinu u tren oka. U ime znanosti, nije im bilo teško kopati po raspadnutoj strvini. Zahvaljujući njihovu entuzijazmu, dan nakon puta na Dugi otok, na stolu Veterinarskog fakulteta će osvanuti 236. dupin.

S kornjačom, jednim cijelim i jednim dupinom u dijelovima, u noći s petka na subotu neobična ekspedicija zaputila se u Zagreb. Temperaturni minus očuvao je životinjski teret u dobrom stanju! Našoj ekipi scena na plaži urezala se duboko u pamćenje, da ne spominjemo miris. Ipak, ono što nas ih očekivalo u laboratoriju fakulteta nisu mogli ni zamisliti. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene