Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Turisti i dalje kupuju

Slatke kao med, ali cijena - paprena: Na tržnice stigle prve ture omiljenog voća

Aktualno Galerija Smokve - 1 Smokve - 1 Foto: DNEVNIK.hr Smokve - 2 Smokve - 2 Foto: DNEVNIK.hr Smokve - 3 Smokve - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Smokve - 4 Galerija 1/4 >>
Nekad su smokve slovile kao hrana težaka, a danas su, čini se, delikatesa, pa za kilogram toga voća bogatog vitaminima valja izdvojiti i do šest eura. Detalje donosi reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Jurišić.

Slatke kao med, ali prvim smokvama cijena je paprena. Prodavačice itekako dobro znaju kolika im je vrijednost te u šali kažu da smokva prati trend inflacije. Cijena im je viša nego prije, ali turisti za to ne mare. Suzana, turistica iz SAD-a, kaže da uvijek kupi prve smokve u sezoni.

Pročitajte i ovo Ilustracija Novi izgled VIDEO Građani su se jedva navikli na euro, a sprema se nova promjena: Pogledajte što odlazi u povijest

Kod lokalnih je ipak nešto drugačije. Slavica iz Jezera smatra da je preskupo: "Mislim, smokve, ajde da je to sad mlijeko, kruh, ali smokve…" Viši stručni savjetnik za hortikulturu u Zadru Zvonimir Vlatković objašnjava kako je smokva jedna od najzdravijih voćaka. Po sadržaju magnezija i kalcija ona je i bogatija nego neke druge voćne vrste.

Potražnja za njom zato je velika, i dalje ih uvozimo, iako samo u Zadarskoj županiji kontrolirano raste na više od stotinu hektara.

Više pogledajte u videu na vrhu članka.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene