Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pale li trikovi?

VIDEO: Može li se prevariti policijski laser?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Testirali smo može li se prevariti policijski laser. Ima li istine da nas neće uspjeti snimiti ako se sakrijemo iza auta koji vozi ispred nas ili možda ako naglo zakočimo na dopuštenu brzinu?

Prvo smo policijskim laserom mjerili brzinu našeg testnog vozila. Potom smo stavili ometač radara i pokušali ponovno. Automobilu s lijeve strane laser uspijeva izmjeriti brzinu, našem koji je s desne ne uspijeva. Nabavili smo laserski pištolj za mjerenje brzine, identičan policijskom. Odlučili smo izaći na ulice i napraviti nekoliko testova. Cilj je jednostavan, želimo provjeriti koliko je uistinu precizan i može li ga se prevariti. Radi na principu lasera koji se na dnevnoj svjetlosti ne vidi. Ispaljuje se crvena zraka prema automobilu i u djeliću sekunde vraća natrag. Policajac najčešće cilja registarsku pločicu ili prednja svjetla. Prvim testom želimo provjeriti može li policajac izdvojiti vozilo koje se skriva u koloni.

Pročitajte i ovo Provjereno: Zvonimir Rusjan - 5 izgubili dokumentaciju Na mirovinu je čekao 14 godina, a onda se uključilo Provjereno: "Mislio sam da će ići brže, ali ovako..." Provjereno: Iskaznica za osobe s invaliditetom - 3 Donosi Provjereno Na adresu stigla iskaznica za dijete koja je šokirala roditelje: "Mene je toliko zgrozilo. S kojim pravom?"

Vozilo Provjerenog namjerno se skrivalo u gužvi gradskog prometa. Mi ćemo mu pokušati izmjeriti brzinu. Laserski pištolji imaju 'nišan' kojim točno biraju vozilo koje žele mjeriti. Iako za precizno mjerenje ruka mora biti mirna, bilo je vrlo lako naciljati bilo koje vozilo u koloni. Rezultati lasera čak se vrlo precizno podudaraju s brzinomjerom. Drugim testom želimo provjeriti pomaže li ako vozač naglo uspori kada vidi policajca s laserom. Hoće li mu uspjeti izmjeriti brzinu? Automobil je krenuo niz ulicu. Vozio je prosječno 60km/h, kada je vozač vidio da ga se snima naglo je usporio na 40 km/h.

S obzirom da policijski laser mjeri trenutačnu brzinu, ako policajac dobro nacilja, izmjerit će svako ubrzanje i smanjenje brzine. Stoga to što vozač uspori, ne pomaže. Jedino se može dogoditi da policajac bude neoprezan i zakasni, tada vozač jednostavno ima sreće. Kako uređaj bilježi samo brzinu i udaljenost vozila, policajac teoretski vozaču može pokazati tuđu brzinu. 'Ukoliko takav uređaj nema mogućnost bilježenja vremena i mjesta odnosno fotografiju počinjenog prekršaja u svakom slučaju postoji mogućnost zloupotrebe', rekao je Rajhko Horvat. 'Policajac nema nikakvog razloga brzinu jednog vozila pripisati drugom vozilu', kaže Viktor Forjan iz Odjela za sigurnost na cestama PUZG. Imao razloga ili ne, odvjetnik Mario Klokočovnik ističe kako zapisnik prometnog policajca vrijedni kao čvrst dokaz na svakom sudu. 'Sud sasvim izvjesno će se prije prikloniti utvrđenoj brzini od strane ovlaštene službene osobe nego sudionika u prometu', kaže Klokočovnik. A da se sudu olakša odluka, polako se uvode laserski pištolji koji bilježe nedvojbene dokaze: vrijeme, datum i fotografiju, ali ih je premalo.

Druga slabost uređaja je što policijski djelatnik nakon svakog snimanja može izbrisati podatke o brzini i tako prekršitelju oprostiti prekršaj što otvara mogućnost davanja mita. Posljednjim testom odlučili smo provjeriti kako djeluju ilegalni detektori i ometači policijskih lasera. Prvo smo postavili detektor. On bi trebao zvukom alarmirati da se policajac s laserom nalazi u blizini. I to je učinio, ali to ne pomaže vozaču jer detektor ne ometa policijske zrake, pa bi taj vozač bio snimljen i dobio bi kaznu.

Uspjeli smo nabaviti i ometač policijskog lasera. Taj uređaj prima laserske zrake od policijskog lasera i odašilje svoje koje ga ometaju. Ometač smo za potrebe snimanje pričvrstili na prednji dio automobila, inače je skriven ispod haube i krenuli smo s testom. Automobilu s lijeve strane laser uspijeva izmjeriti brzinu, našem koji je s desne, ne uspijeva. Ovaj uređaj nam je poslužio samo za kratak test nakon čega smo ga naravno skinuli. Takvi ometači strogo su zabranjeni, a za prekršitelje je predviđena kazna od 2.000 kuna. 'Obzirom da je osnovni uzrok prometnih nesreća brzina osobito onih najtežih gdje ima poginulih osoba građani ne bi trebali razmišljati o sankcijama nego poštivati ograničenja brzine', kaže Forijan. Trebali bi poštivati s obzirom da najmanje jedna osoba na dan pogine, a na godinu se dogodi 45 tisuća prometnih nesreća. Pametnije i sigurnije je voziti po propisima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene