Obavijesti Video Pretražite Navigacija
I dalje se bore s ledom

VIDEO Milanović obišao Gorski kotar: 'Treba im pomoći bez politiziranja i poziranja'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Vlade Zoran Milanović obišao je Gorski kotar u kojem je proglašeno stanje elementarne nepogode, ocijenivši pritom da je najgore prošlo, da sve službe rade jako dobro te da Gorskom kotaru treba pomoći bez politiziranja i poziranja, priopćeno je iz Vlade.

Milanović je ocijenio da je najgore prošlo i čestitao svim nadležnim službama na jako dobro obavljenom poslu, kao i primorsko-goranskom županu Zlatku Komadini, koji je koordinirao njihov rad.

Pročitajte i ovo Jura Stublić Rijeke pravde dolaze Legendarni roker čije stihove koristi Milanović: "Vjerojatno je u formativnim godinama slušao moje pjesme..." Ustavni sud o Zoranu Milanoviću Parlamentarni izbori 2024. Ustavni sud upozorio Milanovića i SDP: ''Možemo poništiti izbore''

'Na nama je da pomognemo, da budemo tu bez bez ikakvog politiziranja i poziranja iz Zagreba i poruka o tome da se o nekome ne brine, jer oni koji vas tako tapšu po ramenu obično imaju ruku u vašem novčaniku', nastavio je premijer.

Novinare je zanimalo što misli o mjerama kao što su, primjerice, smanjenje cijena dizela za agregate, što je napravljeno u Sloveniji, a Milanović je rekao da su to sitne populističke mjere, dodavši da se to može i besplatno dati, ako treba, ali da nije u tome stvar. Dodao je da je život u Gorskom kraju težak, ali da je riječ o civiliziranom kraju.

Govoreći o stanju u Čabru i planovima HEP-a te spomenuvši da je danas 'i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, u dogovoru i koordinaciji, obilazio ove krajeve', Milanović je rekao da su problemi nastali u nadzemnoj elektroenergetskoj mreži koja je pucala zbog leda, te da su izdržali vodovi pod zemljom.

Zagreb pomaže zaleđenom Gorskom Kotaru

'U planovima HEP-a bi bilo bitno da se u krajevima u kojima dolazi do ovakvih vremenskih devijacija postavljaju više podzemne mreže', kazao je.

Odgovarajući na pitanje novinara o proglašenju prirodne katastrofe, Milanović je ocijenio da nije riječ o prirodnoj katastrofi nego da je riječ o teškom stanju, koje može biti i sljedeće godine te da se takvo raspoloženje ne smije širiti, nego da treba pomoći.

Na upit planira li Vlada zakonskim odredbama olakšati život Goranima, premijer je kazao da, izmjenama zakona značajan broj jedinica lokalne samouprave neće više imati status nerazvijenih općina, ako su po indeksu razvijenosti iznad određenog praga.

'Dubrovnik je bio područje posebne državne skrbi, zato što je ratom ugroženo planinsko područje, a grad je bogat. To sad uređujemo na drugi način i jedini kriterij će biti indeks razvijenosti', rekao je premijer Zoran Milanović.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina danas je po treći put u nekoliko dana obilazio stradala područja Gorskog kotara, a popodne se u Mrkoplju susreo s premijerom Milanovićem, te ga je, izvijestili su iz županije, upoznao sa stanjem na terenu, koje je pod nadzorom.

Goranske općine i gradove, stradale od posljedica ledene kiše, danas su još posjetili ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak s predstavnicima HEP-a te članovi Uprave i HŽ Infrastrukture.

Iz ureda predsjednika RH Ive Josipovića najavljeno je da će on sutra posjetiti Crni Lug, Gerovo i Delnice. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene