Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čemu trošiti gomilu novca?

VIDEO Jeste li znali da u Hrvatskoj postoje besplatne online školske video instrukcije?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tijekom osnovne i srednje škole, pa i na fakultetu instrukcije su postale nezaobilazne. Procjenjuje se da na njih Hrvati potroše desetke milijuna kuna na godinu. Veliki je to trošak, jer se sat instrukcija penje i do 200 kuna. Ipak, ima onih koji svoje znanje dijele besplatno, svima i stalno.

Faktorizacija algebarskih razlomaka, polinomi, kvadrati, to su matematički pojmovi koji mnogima stvaraju muke. "Nije to toliko teško koliko je sve nekako slično, pa ako se ne radi redovito lako se zbuni, pa zato nekad imamo problema s matematikom", kaže Tin Sprečić, Učenik X. gimnazije Ivan Supek.

Pročitajte i ovo Ilustracija dobro pripazite Sve je više žrtava ovog oblika prijevare, Toni Milun razotkrio jednog prevaranta: "Ako ne pratiš godinama, lako padneš u zamku" Petar Andačić - 4 Osvojio titulu šampiona Hrvatska ima matematičkog genija: Osmogodišnji Zagrepčanin izračunao ono što bi i odraslima bio problem

Kada zapne tu je Toni Milun, profesor matematike. Osim Tina, od profesora Miluna uče i svi ostali i to besplatno. Već dvije godine lekciju po lekciju snima objašnjenje matematičkih zadataka i stavlja na internet.

>> Od instrukcija stvorio posao!

"Ispočetka smo mislili snimiti 10, 20-tak videa, međutim zagrijali smo se i počeli smo snimati svaki dan. Obećali smo učenicima sad ćemo vam snimiti cjelokupno gradivo 1., pa 2. pa 4. srednje i obećanje održali", kaže profesor Milun.

Radna atmosfera je i kod Luke. Uz instruktoricu, studenticu Luciju, volonterku Udruge Srce, brojke se čine lakše. Sve je više ljudi koji besplatno pomažu školarcima diljem zemlje. "Ovako se osjećaš korisnije, pomažeš nekome, ispuniš si dan nečim dobrim i mislim da to ne može biti loše", kaže Lucija.

"Mladim ljudima dobro dođe to iskustvo, a nama roditeljima to je beskrajna ušteda u novcu", smatra Nada Vukadin, roditelj. Jer se sat instrukcija penje i do 200 kuna. Prema procjenama njih se na godinu potroši oko 400 milijuna kuna.

Dodatne poduke traže se i internetom, nedavno je pokrenut i portal za online instrukcije. "Instrukcije su zamišljene kao instant instrukcije, da korisnik nazove sa konkretnim problemom i da mu se taj problem riješi. Komunikacija ide preko telefonske linije, s time da se može obaviti video veza putem skype-a. S time da instruktor preko tableta može nacrtati, primjerice graf, koji korisnik automatski vidi na svom ekranu", pojašnjava Ivor Macan, pokretač portala.

Iako bi sustav trebao biti takav da instrukcije nisu potrebne, ali tržište je to koje cvjeta. Više od polovice hrvatskih učenika posegne za privatnim instruktorima, najviše iz matematike, fizike, kemije, pa i stranih jezika. Učenička lijenost, preopterećeni školski program, profesorski nemar, uzroka može biti mnogo.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene