Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Postolarstvo uža specijalnost"

VIDEO HGSS spasio dvoje planinara u Paklenici, otkrili i mali detalj: "Čizma glavu čuva, rukavice prste, a powertape gojze"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
HGSS-ovci su objavili kratku videosnimku kako spasiti gojzerice koje su "otkazale poslušnost" negdje na planinama. Njihove akcije spašavanja nisu prestale. U petak su dvaput intervenirali u Paklenici.

HGSS-ovci su na društvenoj mreži napisali kako im je postolarstvo uža specijalnost, pogotovo ako se radi o gojzericama koje su "zalajale".

Pročitajte i ovo Spašavanje Jezerski vrh - 4 Kobno planinarenje Detalji stravične nesreće u Albaniji: Poginula hrvatska znanstvenica, 10 sati trajala je akcija spašavanja preostalih planinara Spašavanje Jezerski vrh - 5 U Albaniji Tragedija na planinarenju: Osječanka (43) skliznula niz strminu i smrtno stradala

"A mislili ste da su japanke problem... osim što smo spašavatelji postolarstvo nam je uža specijalnost", napisali su na Twitteru uz videosnimku kako oni rješavaju problem "neposlušnih" gojzerica.

A dok su jedni članovi HGSS-a učili planinare "prvoj pomoći" za gojzerice, drugi su u Paklenici spasili dvoje stranih planinara.

Dvije akcije u Paklenici

Kako su napisali, u petak im je prvi poziv stigao u 10:45 putem centra 112. Strani penjač je pao u 4. dužini smjera Mosoraški u Anića kuku.

"Njegovi supenjači javljaju da ga mogu sami spustiti absail tehnikom u podnožje stijene, ali se on zbog ozljede noge ne može samostalno kretati. Pet članova Stanice Zadar odaziva se na akciju i UT 2000 nosilima uz pomoć prijatelja unesrećenog i nekoliko penjača u prolazu koji su ponudili pomoć spuštaju unesrećenog do vozila HMP. Akcija završava u 14:40", napisali su na Facebooku.

Odmah po završetku te akcije, stigla im je dojava o drugoj nesreći u stijeni Veliki Ćuk u 4. dužini smjera Sjeverno rebro. Strana penjačica je pala i žalila se na jaku bol u leđima.

"Osim prisutnih spašavatelja u kanjonu s prve akcije iz Zadra kreće dodatni broj spašavatelja, a zbog ozbiljnosti ozljede poziva se i helikopter. Devet spašavatelja Stanice Zadar raspoređuje se na terenu", napisali su iz HGSS-a.

"Kreće priprema za zemaljsku akciju paralelno uz očekivanje dolaska helikoptera u koji ulaze dva zadarska letača spašavatelja. Helikopter nakon nekoliko naleta odustaje od akcije zbog jačine vjetra u tom području kanjona tako da se nastavlja sa klasičnom stijenskom akcijom koja završava u 21:00 predajom unesrećene ekipi Hitne medicinske pomoći", dodaju iz HGSS-a.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene