Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Video: Državni inspektorat izbjegava kontrolu državnih instituta?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prošli tjedan ekipa emisije 'Provjereno' prikazala kako se u Institutu za medicinska istraživnja u središtu Zagreba četiri najsmtronosnija nervna bojna otrova čuvaju bez gotovo ikakve zaštite. No najgore je što, čini se, Državni inspektorat ne provjerava ustanove takvog tipa.

Sarin, Soman, Vx i Tabun četiri su bojna otrova za koja u Institutu za medicinska istraživanja i medicinu rada u Zagrebu znanstvenici pronalaze nove i učinkovitije protuotrove. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Građani se žale Na istoku zemlje građane zgrozile mrtve ptice: "Bilo ih je po travi, stazama, uz cestu…" More - 2 Važan korak Izradili najdetaljniju kartu morskog dna Jadrana! No, tu ne namjeravaju stati

Program istraživanja u cijelosti financira NATO savez u sklopu priprema za mogući teroristički napad kemijskim sredstvima za masovno uništenje. 

Nađu li se takvi otrovi u rukama terorista u nekoliko minuta mogli bi ubiti na tisuće ljudi.

'Objekt u kojem su pohranjena takva sredstva mora ući u skupinu visoko štićenih objekata sa svim sustavima koja omogućavaju takvu visoku razinu zaštite.To su tehnički sustavi, fizička zaštita, a možda je najvažnija procedura izuzimanja i korištenja bilo kakvih, pa i mikronskih količina tih bojnih otrova', tvrdi stručnjak za sigurnost, Mate Laušić.

>> Provjereno: Bojni otrov nestao iz Instituta, odgovorni ne znaju kako

Fizička i tehnička zaštita prve kategorije uključivala bi cjelodnevnu zaštitarsku službu u objektu i oko njega. Video nadzor izvan i u samom objektu. Protuprovalna vrata, elektronsku identifikaciju ulaska, alarme te posebne hladnjake s vlastitim bravama za čuvanje opasnih tvari poput bojnih otrova.

Od svega toga na Institutu za medicinska istrživanja postoji samo nekoliko vanjskih kamera. 

Prema neslužbenim informacijama policija je privela osobu koje je novinarima 'Provjerenog' pomogla da dođu u posjed epruveta. Uz to navodno uopće nisu istražili odgovornost Uprave za propuste u osiguranju. 

Ekipa 'Provjerenog' je doznala kako u posljednjih 10 godina inspektori Državnog inspektorata nisu dolazili na Institut, iako su bili više puta pozivani. Na službeni upit inspektoratu, zašto je tako, četiri dana nisu dobili nikakav odgovor.

'Državni inspektorat ne usudi se ući u neke ustanove jer bi ih morao zatvoriti', kaže Vilim Ribić, predsjednik sindikata znanosti i visokog obrazovanja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene