Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otišli prije glasanja

VIDEO Burna rasprava zbog spornog zakona, dio oporbe napustio sabornicu: "AP krpicu želite prikriti iza leđa žrtava nasilja"

Dio saborske oporbe napustio je sabornicu zbog glasanja o takozvanom lex AP-u.

Saborski zastupnici glasali su o slanju izmjena Kaznenog zakona, Zakona o kaznenom postupku i Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji na drugo čitanje. Većina njih podržava uvođenje femicida u Kazneni zakon kao rodno uvjetovanog ubojstva žene, ali je za dio oporbe sporan dio o neovlaštenom otkrivanju sadržaja izvidne ili dokazne radnje, koji oporba naziva lex AP.

"Podržavamo jednu izmjenu, a drugoj se protivimo. Uvođenje femicida veliki je korak naprijed. Neprihvatljiva je odredba koja pod krinkom zaštite tajnosti postupka sprečava javnost da dozna za nepravilnosti koje se javljaju u takvom postupku. Jedini je cilj spriječiti medije da rade svoj posao. Klub zastupnika IDS-a bit će suzdržan", poručili su iz IDS-a.

Pročitajte i ovo Francuski seljaci blokirali autocestu - 2 Nezadovoljni radom vlade VIDEO Francuski seljaci blokirali autoceste: Konvoj traktora stvorio kaos oko Pariza, čeka se premijerov govor

Zastupnik Hrvatskih suverenista Željko Šačić rekao je da se ovim represivno zastrašuje novinare.

"Što se tiče zaštite žena, apsolutno podržavamo svaki oblik zaštite", napomenuo je.

Sandra Benčić, zastupnica stranke Možemo!, zatražila je stanku i napomenula da je ovo kukavički jer Andrej Plenković "svoju AP krpicu želi prikrpati iza leđa svih onih i žrtava nasilja i svih onih koji se godinama bore za efikasnu  pravnu zaštitu žrtava nasilja".

"Most neće pobjeći s glasanja, već će jasno glasati protiv ovakvih izmjena", najavila je zastupnica Marija Selak Raspudić te dodala: "Korumpirana većina na odlasku koja se pokušava zaštititi od kaznenog progona neće nas zastrašiti. Ostat ćemo i glasati protiv ovakvog zakona."

Pročitajte i ovo Ilustracija Poruka Tomaševiću Zagrebačke otpadne vode o raskidu ugovora o koncesiji: "Bit ćemo konstruktivan partner Gradu Zagrebu"

Nove je izmjene u Saboru komentirao i predsjednik SDP-a Peđa Grbin

"Vi ste nešto dobro pomiješali s nečim zlim, ali dajemo vam priliku da to ispravite”, rekao je Peđa Grbin te tražio da se zaključak prvi stavi na glasanje, inače će zastupnici SDP-a napustiti sabornicu.

"To je ucjena na koju ne mogu pristati", rekao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković, nakon čega je dio oporbe napustio sabornicu.

Zakon o hrvatskom jeziku

U Saboru se danas glasalo i o Zakonu o hrvatskom jeziku. Socijaldemokrat Davorko Vidović smatra da će on samo produbiti sukobe i podjele.

"Ne želimo da postane alat za određivanje tko su dobri Hrvati, a tko su škuri, mali i crni", napomenuo je.

Pročitajte i ovo Pljačka u Našicama - 3 strava u Slavoniji Maskirani muškarci upali u kuću, napali trudnicu i svekrvu: "Glava joj je bila toliko natečena da ju nisam ni prepoznao"

Katarina Peović iz Radničke fronte Zakon o hrvatskom jeziku nazvala je totalitarnim spisom koji kriminalizira dijalekte, a zbog svojih je prigovora tijekom rasprave dobila tri opomene.

Na glasanju su prvo odbijena sva tri amandmana koja je Peović podnijela, a potom je Zakon usvojen s 95 glasova za, 17 protiv i 10 suzdržanih.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene