Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vesna Pusić iz Bruxellesa

'Putin sigurno nije očekivao ovako tragičan incident'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gošća Dnevnika NOVE TV ministrica vanjskih i europskih poslova Vesnu Pusić govorila je o uvođenju treće faze sankcija protiv Rusije,

Je li reakcija Europske unije mlaka?

Pročitajte i ovo Ilustracija Već se događalo Rusija bombardirala Rusiju! "Vojska je sve morala uništiti na licu mjesta" Vladimir Putin Prema RIA-i Ako joj se zaplijeni imovina, uzvratit će istom mjerom: Rusija na raspolaganju ima 288 milijardi dolara imovine!

Ne bih rekla da je mlaka. Po prvi puta se priprema koncept ekonomskih sankcija. To je kvalitativni pomak. U osam točaka zaključaka, dogovoreno je, između ostalog, da se do četvrtka pripremi lista kojom se proširuje broj osoba i entiteta, odnosno tvrtki koje bi došle na sankcijsku listu. Komisija je preuzela obvezu da pripremi koncept gospodarskih sankcija koje bi bile prihvaćene, a vezane su na tržište kapitala, na robu dvostruke namjene, na oružje i visoke tehnologije.

Britanija će analizirati crne kutije iz malezijskog zrakoplova

Mislite li da za ovu nesreću političku odgovornost snosi i Vladimir Putin?

Po svemu sudeći, za rušenje aviona, za sada prvi na listi sumnjivih su pobunjenici. Međutim, sigurno ni Ruska federacija ni predsjednik Putin nisu očekivali ovakav tragični incident, ali svi smatraju da je snabdijevanje pobunjenika u Ukrajini teškim naoružanjem - ruska odgovornost.

Kako se ova kriza može reflektirati na Hrvatsku? Znači li ovo da Gasprom i Rosnjeft nemaju uopće potrebe dolaziti ovamo?

Naša važnost i odgovornost postaje tim samo veća, kao i svih drugih zemalja koje su važne energetske točke u Europi. Energetska sigurnost koja je u prvom redu mogućnost istraživanja Jadrana, i plinovood i naš LNG terminal predstavljaju postaju dodatno važne i dobivaju na strateškoj važnosti za Europu. Generalno, mislim da politička odgovornost europskih zemalja u smisli stabiliziranja Europe, gdje se nitko nije nadao da će prvo započeti rat, a s druge strane da će se na taj način tako brzo dotaknuti i zemalja EU kao u smrti gotovo 300 ljudi, zahtjeva od svih jedan novi pristup.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene