Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pusić o lex Perković

'Ovo je višeslojna tema, ali neće izazvati ozbiljne probleme'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić izjavila je u srijedu u Bruxellesu da ne očekuje probleme s Europskom komisijom niti s ostalim zemljama članicama zbog donošenja zakona kojim se primjena Europskog uhidbenog naloga ograničava na razdoblje nakon 7. kolovoza 2002.

"Ne očekujem ni najmanji problem. Oko toga ćemo se savjetovati i razgovarati s Europskom komisijom. Hrvatska je sada u drugoj poziciji jer se više ne prilagođava postojećim pravilima nego ima što reći i o samom sadržaju pravila, ali bez obzira na to, sigurna sam da ćemo to riješiti", izjavila je ministrica Pusić, koja je u Bruxellesu sudjelovala na proslavi hrvatskog ulaska u EU i početka rotirajućeg litavskog predsjedništva.

Na pitanje da komentira izjavu predsjednika Odbora za europske poslove u njemačkom Bundestagu Guenthera Kirchbauma, koji je rekao da je Hrvatska pokrenula donošenje spornog zakona nakon što je njemački parlament ratificirao hrvatski pristupni ugovor i da se to prijateljima ne radi, Pusić je rekla da Hrvatska u EU ima 27 prijatelja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Gledišta su usklađena Pusić: Bit ću sretna ako nam 'lex Perković' bude najgora poteškoća Slika nije dostupna Tema dana Tko je u pravu u vezi tzv. Lex Perković - Vesna Pusić ili Zoran Milanović?

>> Šef Europskog odbora Bundestaga: Iritira me Lex Perković

>> SDP: O 'Lex Perkoviću' još traju konzultacije u najširem smislu

"Hrvatski prijatelji u EU su svih 27 zemalja članica, ni jedna više, ni jedna manje. Što se tiče pravila EU-a Hrvatska će kao i Njemačka imati svoja stajališta i svoje mišljenje i o njima će ravnopravno raspravljati s ostalim članicama. U ovom konkretnom slučaju tražit ćemo rješenje u suradnji s Komisijom i drugim članicama. Ruku na srce, Njemačka je imala mogućnost vremenski ograničiti primjenu naloga, dok ostale zemlje koje su počele ulaziti 2004. i kasnije to nisu mogle, tako da je taj problem višeslojan. Međutim, on neće niti ne izaziva nikakve probleme", rekla je Pusić u izjavi novinarima.

Domjenak u Bruxellesu u čast ulaska Hrvatske u EU

Ministrica Pusić, litavski ministar kulture Šarunas Birutis, hrvatski i litavski povjerenici u Europskoj komisiji Neven Mimica i Algirdas Šemeta te švedska povjerenica za unutarnje poslove Cecilia Malmstroem pozdravili su prigodnim govorom uzvanike koji su se okupili na domjenku u sjedištu Vijeća Europske unije. Domjenak su zajedno organizirali Hrvatska i litavsko predsjedništvo u čast hrvatskog ulaska u EU i litavskog preuzimanja predsjedanja od 1. srpnja.

Na proslavi su sudjelovali brojni uzvanici, među njima šest ministara hrvatske vlade, diplomatski predstavnici zemalja članica, djelatnici Europske komisije, predstavnici medija, članovi hrvatskih pregovaračkih skupina za pojedina poglavlja te predstavnici hrvatskih regija. Domjenak je otvoren izvedbom europske himne "Oda radosti" koju je otpjevala klapa Hrvatske ratne mornarice Sveti Juraj, koja je tijekom cijele večeri zabavljala goste. Uzvanici su imali prigodu kušati hrvatske i litavske delicije, a za piće su ponuđena hrvatska vina i litavsko pivo.

 

 

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene