Obavijesti Video Pretražite Navigacija
porezna reforma

Veliki udar na džepove vlasnika vikendica: Porez na kuće za odmor veći i do 250 posto

Ilustracija
Ilustracija Foto: Luka Gerlanc/Cropix
U jedinicama lokalne samouprave u kojima se odluče na maksimalnu stopu poreza na kuće za odmor koju je ponudila Vlada to će biti velik udarac za vlasnike vikendica i apartmana.

U okviru porezne reforme Vlada je kao kompenzaciju jedinicama lokalne samouprave (JLS) za gubitak prihoda od prireza, između ostalog, omogućila povećanje poreza na kuće za odmor, i to dva i pol puta veću stopu nego dosad!

Pročitajte i ovo Ilustracija - 1 porezna reforma Sve o rastu plaća na jednom mjestu: Tko će profitirati najviše, a tko najmanje

Dosad su vlasnici vikendica plaćali maksimalno dva eura po četvornom metru, a od 1. siječnja iduće godine plaćat će čak pet eura. Minimalni iznos ostaje kao i dosad - 0,66 eura po kvadratu. To znači da bi vlasnik kuće od, primjerice, sto kvadrata umjesto dosadašnjih 200 eura godišnje plaćao čak 500 eura. Za apartman od 50 četvornih metara vlasnik koji je dosad godišnje plaćao 100 eura od iduće bi godine mogao plaćati i 250 eura.

U jedinicama lokalne samouprave u kojima se odluče na maksimalnu stopu poreza na kuće za odmor to će značiti velik udarac za vlasnike vikendica i apartmana.

Pročitajte i ovo Marko Filipović, gradonačelnik Rijeke Ukidanje prireza Oštre reakcije oporbe na poreznu reformu: "Vlada je odlučila igrati igru 'mi ćemo vam povećati plaće, a zli gradonačelnici će vam to oduzeti'"

Prema Zakonu o lokalnim porezima, kućom za odmor smatra se svaka zgrada, dio zgrade ili stan koji se koristi povremeno ili sezonski. Navedeno znači da se kućom za odmor ne smatra nekretnina koja se koristi tijekom cijele godine (neovisno o načinu njezina korištenja, odnosno o tome koristi li je vlasnik za svoje stanovanje ili je ona u najmu ili zakupu tijekom cijele godine), a ni nekretnina koja se uopće ne koristi (bez obzira na činjenicu da je pogodna za stanovanje).

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene