Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Počeli blagdani

Veliki petak: Vjernici se u šutnji obraćaju Bogu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na veliki petak u crkvama nema misnih slavlja, a vjernici prate Krista na njegovu putu poniženja, trpljenja, patnje i smrti. U isto vrijeme djeca se s veseljem pripremaju za nadolazeće Uskrsno slavlje.

Od postaje do postaje, nova molitva. Križni put u svetištu majke Božje Bistričke za vjernike je tradicionalan. Mlada Elizabeta prolazi ga četvrtu godinu za redom. 'Idem sa svojom mamom i molim ovdje, svaki Veliki petak kad je onda idem tako s mamom dolazim, to je baš lijepo, jako sam sretna', rekla je Elizabeta Vidović. Na Veliki petak u crkvama nema misnog slavlja, oltar je prazan, bez ukrasa, cvijeća, svijeća. Vjernici se u šutnji približavaju Bogu.

Pročitajte i ovo Reklama Hrvatske turističke zajednice na Times Squareu Početak turističke sezone Slike Hrvatske i na njujorškom Times Squareu, ali po kojoj cijeni - ne žele otkriti Ilustracija Rezultati ankete Gdje provodite Uskrs? Pogledajte rezultate glasanja u Dnevniku Nove TV

>> Tisuće hodočasnika u istočnom Jeruzalemu na Veliki petak

'Promišljamo Isusovu ljubav i muku prema nama, dolazimo pred njegov grob i tu razmišljamo. Upravo današnje vrijeme je nekako znakovito, znakovito u tome da je potrebno baš otkriti šutnju u ovoj silnoj buci koja se događa, u silnim govorima koje slušamo, glasovima koji ulaze u naše domove', kaže vlč. Zlatko Koren, rektor svetišta Majke Božje Bistrice. Poput glasova djece koja su se u Poreču s veseljem pripremala za uskrsno slavlje.

'Imamo radionice kojima smo posvetili, krenuli smo u radionice sa najmlađima, da im pokažemo kako se jaja boje, da nam nacrtaju nešto šareno za veseli Uskrs', rekla je Kornelija Kendžer iz Udruge Bioistra. Najbogatiji program priprema se naravno za Uskrs. 'Zasigurno je najinteresantnije u nedjelju kada pripremamo tradicionalni istarski uskršnji doručak, naravno za naše mnogobrojne goste', rekao je Nenad Velenik iz turističke zajednice grada Poreča. Takvoj se nedjelji nadaju i svi vjernici kako bi na otvorenom mogli proslaviti Isusovo uskrsnuće.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene