Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Škole su sad na potezu

Nadoknade izgubljenih dana u štrajku: Ministarstvo objavilo datume do kojih će škole maksimalno moći produljiti nastavu

Prazna učionica, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 4
Prazna učionica, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr
Ministarstvo je u srijedu poslalo upitnik školama s pitanjima koja se odnose na plan nadoknade nastave. Većina je već napravila plan kako će nadoknaditi dane izgubljene u štrajku.

Vezano za nadoknadu nastavnih dana provedenih u štrajku Ministarstvo znanosti i obrazovanja oabvijestilo je sve osnovne i srednje škole da su dužne što hitnije donijeti plan nadoknade za svoju ustanovu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Okupilo se 40 tisuća ljudi Ministrica Divjak: "Učitelji su na prosvjedu jasno pokazali svoj stav. Ključevi za izlaz iz štrajka su na stolu" Slika nije dostupna U ponedjeljak ipak prosvjed Štrajk ide dalje, Mihalinec nakon maratonskog sastanka u Vladi poručio: ''Približavamo se rješenju''

Škole koje će mijenjati vrijeme praznika ili produljiti trajanje nastavne godine dužne su dostaviti prijedlog izmjena Županijskome upravnom odjelu nadležnom za poslove obrazovanja, odnosno Uredu Grada Zagreba koji će Ministarstvu dostaviti ujedinjeni zahtjev za sve škole koje su zatražile izmjene i to najkasnije do 16. prosinca 2019. godine.

S obzirom na različita postupanja školskih ustanova u vrijeme štrajka, različite vrste školskih ustanova, prostorne i organizacijske mogućnosti te na spomenutu zakonsku regulativu, školska ustanova dužna je odlučiti o načinu na koji će se realizirati nadoknada nastavnih dana uzevši u obzir broj nastavnih dana koji je potrebno nadoknaditi, a pri tome posebno treba voditi računa o zakonskim ograničenjima.

Cilj je upitnika Ministarstva znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak pregled stanja na terenu i izgubljenih nastavnih dana uslijed štrajka.

Do petka u 12 sati upitnik su ispunile 1144 škole (od ukupno oko 1300 škola).

U tablici pogledajte kakvi su trenutačni podaci.

 

 

Zakonom je propisano da nastava u pravilu traje 175 dana u 35 tjedana, a za maturante najmanje 160 dana, odnosno 32 tjedna.

Nastava se može nadoknaditi tako da se nenastavni dani planiraju kao nastavni. Subotom se nadoknada može organizirati u osnovnim školama koje rade u više od dvije smjene, a u ostalima samo u tjednu u kojem se zbog nenastavnog ili neradnog dana nije održala nastava. To bi značilo da se u ovu subotu, 7. prosinca može organizirati nadoknada jer u ponedjeljak zbog štrajka nije bilo nastave. Moći će se organizirati i u tjednu kad bude Tijelovo. U srednjim školama može se organizirati nadoknada subotom, ako je to moguće iz prostornih i organizacijskih razloga.

Preporuka je Ministarstva da zimski praznici traju barem dva tjedna, od 24. prosinca 2019. do 6. siječnja 2020. (Badnjak – Sveta tri kralja), a da proljetni praznici traju od 10. do 13. travnja 2020. (Veliki petak – Uskrsni ponedjeljak).

Škola može produljiti nastavnu godinu odlukom Županijskoga upravnog odjela nadležnog za poslove obrazovanja, odnosno Ureda grada Zagreba nadležnog za poslove obrazovanja uz prethodnu suglasnost Ministarstva. Ministarstvo će odobravati produljenje nastavne godine najduže do 26. lipnja 2020., odnosno 29. svibnja 2020. za učenike završnih razreda srednje škole.

Ministarstvo je u javno savjetovanje uputilo izmjenu Pravilnika o polaganju državne mature kojom bi se omogućila manja reorganizacija kalendara polaganja ispita državne mature na način da se omogući pisanje pojedinih ispita ili dijelova ispita i prije završetka nastavne godine, a bez pomicanja termina polaganja većine ispita i s planiranim završetkom sukladno objavljenom Kalendaru polaganja ispita državne mature.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene