Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ipsos Puls za Dnevnik Nove TV

Ekskluzivno istraživanje za Dnevnik Nove TV: Građani izbore žele odmah

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Donosimo ekskluzivno istraživanje Dnevnika Nove TV koje provodi agencija Ipsos puls.

Kada trebaju biti izbori, kakvo je raspoloženje građana o ulasku u EU, tko je zaslužan za oslobađanje Tihomira Purde, te je li se predsjednik Ivo Josipović izjavama o aktualnim događanjima svrstao na stranu oporbe ili je ostao neutralan?

Pročitajte i ovo Napadi na medije - 1 Sjednica Vlade Plenković: "U dogovoru s Milanovićem danas predlažemo novog načelnika Glavnog stožera" Slika nije dostupna Istraživanje za Dnevnik Nove TV Vraća se povjerenje građana u EU

To su bila aktualna pitanja za ekskluzivno istraživanje Dnevnika Nove TV koje je na uzorku od 600 ispitanika provela agencija Ipsos puls.

Građani žele izbore odmah

Istraživanje je pokazalo da većina građana žele izbore odmah. Čak 57 posto žele da se izbori održe odmah, i to bez obzira na pregovore o ulasku u EU. Točno trećina građana, njih 33 posto, želi da se izbori održe nakon završetka pregovora i prije referenduma, dok je 10 posto neodlučno.

>> Josipović: Većina stranaka želi izbore na jesen

>> Kosor neće ultimatume: Čačića i Milanovića vodi taština

Očekivano, većina od 57 posto birača HDZ-a želi izbore prije referenduma, no istovremeno 38 posto njih na izbore bi odmah. S druge strane, SDP-ovo biračko tijelo jedinstvenije je. Njih 77 posto izbore želi odmah.

Građani podijeljeni što se tiče utjecaja izbora na pregovore s EU

Vlada često šalje poruke kako bi prijevremeni izbori značili kraj pregovora i odgodu ulaska u EU na najmanje godinu dana. Iako bi većina ispitanika na izbore željela izaći odmah, kada se to stavi u odnos s ulaskom u EU Hrvatska je podijeljena - 48 posto građana misli da bi bilo štetno ako bi izbori odgodili ulazak u EU na godinu dana, a njih 43 posto misli suprotno.

Da kojim slučajem sada izađemo na referendum i glasujemo o ulasku u EU, 51 posto građana bio bi za, dok bi se njih 37 posto izjasnilo protiv toga.

Josipović neutralan državnik

U posljednjih je mjesec dana predsjednik Josipović jasno iznosio svoje stavove oko prosvjeda i slučaja Purda, pa sve do izbora i pregovora s EU. Dio HDZ-a ga je za zbog njegovih istupa optužio da je na strani SDP-a, a premijerka mu je poručila da se ne može sa svojom politikom svrstati kao šef oporbe. No, čak 56 posto građana misli kako je predsjednik svojom politikom i porukama zadržao svoju neutralnost. Njih 19 posto pak misli da je ipak sklon oporbi, a tek 9 posto smatra da daje potporu HDZ-u.

Zanimljiv je i podatak da čak 42 posto HDZ-ovih birača misli kako je predsjednik neutralan, dok tek njih 28 posto misli da 'navija' za SDP. Od strane SDP-ovih birača stav je jasan - njih 76 posto smatra kako je predsjednik u svojim istupima ostao neutralan.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene