Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kontra, Rišpet, Ženska mreža

Već 3. zahtjev za ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja o braku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Lezbijska grupa Kontra, udruga Rišpet i Ženska mreža Hrvatske predale su Ustavnom sudu prijedlog za ocjenu ustavnosti sadržaja referendumskog pitanja definiciji braka.

Udruge su jutros pred Ustavni sud došle zajedno, ondje razvili gay zastavu i transparent na kojem je pisalo: 'Ne referendumu'. Nakon toga su ušli u Ustavni sud kako bi predali zahtjev.

Pročitajte i ovo Odluka Ustavnog suda - 4 Žestoke prozivke Izbori su pred vratima, oporba se digla na noge i sve zanima najvažnija stvar: "Pa nije ovo Bjelorusija", "Da se to dogodi imali bi velike prosvjede" Slika nije dostupna Što će odlučiti? Ustavni suci podijeljeni oko ocjene ustavnosti referendumskog pitanja

'Predali smo Ustavno sudu zahtjev za ocjenu ustavnosti referenduma jer smatramo da se referendum ne bi smio održavati o pitanjima koja su u sferi ljudskih prava i zato od Ustavnog suda tražimo da se izjasne o tome', rekla je Sanja Juras.

Podsjetimo, potpise za održavanje referenduma prikupila je Građanska inicijativa 'U ime obitelji', a inicijativu je poduprlo više od 740 tisuća građana.

>> FOTO Predan i 2. zahtjev za ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja

Današnje podnošenje prijedloga za ocjenom ustavnosti treće je nakon donošenja saborske odluke o raspisivanju referenduma. Jučer su predstavnici Udruge Zagreb Pride, CroL i Centar za građansku hrabrost predale Ustavnom sudu zahtjev za ocjenom ustavnosti referendumskog pitanja o braku kao zajednici muškarca i žene, a u ponedjeljak to su učinile građanske inicijative okupljene u Facebook skupini 'Zahtjev za Hrvatski sabor - referendumsko pitanje'.

1. prosinca građani Republike Hrvatske izaći će na referendum na kojem će se odlučivati o pitanju: 'Jeste li za to da se u Ustav RH unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca?'

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene