Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Definicija braka

FOTO Predan i 2. zahtjev za ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zagreb Pride objavio je fotografiju dokumenta zahtjeva za ocjenom ustavnosti referendumskog pitanja, kojeg su predali Ustavnom sudu.

Danas je Zagreb Pride na svom Twitteru objavio fotografiju dokumenta kojeg su Udruge Zagreb Pride, CroL i Centar za građansku hrabrost predale Ustavnom sudu. Radi se o zahtjevu za ocjenom ustavnosti referendumskog pitanja, ali i poništavanje odluke o raspisivanju ustavotvornog referenduma.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Šefica HNS-a Pusić: Do kraja ovog mandata Vlada ne treba uvoditi nikakve nove poreze Slika nije dostupna U organizaciji udruga Referendum o braku: U subotu u središtu Zagreba marš 'Glasam protiv'

Tražimo zaštitu Ustava i smatramo da je Sabor prekršio niz ustavnih odredbi, rekao je nakon podnošenja zahtjeva Ustavnome sudu novinar Željko Peratović u ime triju udruga, naglašavajući da se Sabor, prije donošenja odluke o raspisivanju referenduma, nije konzultirao s Ustavnim sudom.

'Predložili smo stoga da Ustavni sud donese privremenu mjeru, odnosno suspendira odluku Sabora do donošenja svoje meritorne odluke kako bi se, na kraju krajeva, uštedjelo 50-ak milijuna kuna', rekao je Peratović ističući da je u pisanju prijedloga sudjelovalo 30-ak pravnih stručnjaka.

>> Predan zahtjev za ocjenom ustavnosti referendumskog pitanja!

Očekujemo da Ustavni sud udovolji našem prijedlogu, ali šteta bi bilo da to bude nakon referenduma, bez obzira kakav bio njegov ishod, dodao je.

Udruge predlažu da se saborska odluka o raspisivanju proglasi neustavnom i ništavnom i da se dosadašnju provedbu referendumskog postupka od strane Građanske inicijative 'U ime obitelji' proglasi suprotnom Ustavu.

Udruge, pozivajući se na odredbe Ustava, predlažu da Ustavni sud naloži Saboru da donese 'provedbeni zakonski propis kojim će osigurati da je vršenje državne vlasti putem referenudumskog odlučivanja sukladno temeljnim postavkama ustavnog poretka'. To su, podsjećaju, načelo jednakog dužnog poštovanja svih građana, načelo demokratskog vršenja vlasti, uključujući njemu odovarajuće zahtjeve koji se odnose na demokratsku javnu raspravu koja prethodi odlučivanju, transparentnost u pogledu članstva i financiranja sudionika referendumskog odlučivanja, načelo poštivanja temeljnih vrednota ustavnog poretka, uključujući strogo poštivanje temeljnih prava čovjeka.

Podjetimo, potpise za održavanje referenduma prikupila je Građanska inicijativa 'U ime obitelji', a inicijativu je poduprlo više od 740 tisuća građana.

Današnje podnošenje prijedloga za ocjenom ustavnosti drugo je nakon donošenja saborske odluke o raspisivanju referenduma. Jučer su predstavnici građanske inicijative okupljene u Facebook skupini 'Zahtjev za Hrvatski sabor - referendumsko pitanje' predali zahtjev za ocjenom ustavnosti referendumskog pitanja o braku kao zajednici muškarca i žene.

1. prosinca građani Republike Hrvatske trebali bi izaći na referendum na kojem će se odlučivati o pitanju: 'Jeste li za to da se u Ustav RH unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca?'

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene