Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Problemi u Splitu

Splitski vatrogasci: Premalo ih je, a prosjek godina im je 49

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sezona je požara, a najviše posla ima u Dalmaciji. Unatoč tome Javna vatrogasna postrojba grada Splita pati od kroničnog nedostatka ljudi. Ima ih upola manje nego što bi trebalo po procjenama rizika, a djeluju po potrebi na području cijele županije. Uz to što ih je malo, tvrde da su među starijima u Hrvatskoj.

Vatrogasci u Splitu spremni su za minutu, a za najkasnije 15 minuta gase požar u gradu. No bili bi splitski vatrogasci i brži da im kronično ne nedostaje ljudi. 'Trenutno imamo 111 djelatnika, a po procjeni ugroženosti trebalo bi biti 240 djelatnika i još dvije ispostave', rekao je Ivan Kovačević, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe grada Splita. Vatrogasci kažu, teško je tako raditi.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković u Splitu Bliže se europski izbori Plenković u Splitu: "Naši partneri malo su desniji od onoga što mi reprezentiramo" Ilustracija Povezani s "podruzetnikom" Detelji velike akcije USKOK-a: Uigrani narko kartel u Hrvatsku prokrijumčario stotine tona droge

'Za jednu najjednostavniju intervenciju kao što je gašenja kontejnera treba izaći jedna posada od 3 čovjeka. Onda možete zamisliti da gori u jednom trenutku stan ili da se dogodi prometna intervencija', rekao je Petar Elez, vatrogasac.

>> Ugasili jedan, planuo drugi požar na Dinari: Sumnja se na podmetanje!

Osim manjka ljudi, muči ih starost. Prosječan splitski vatrogasac ima 49 godina. 'Do 2000. godine sa 53 godine svi vatrogasci bi išli u mirovinu. Sada nam je prosjek blizu toga', rekao je Kovačević. No sada mogu raditi i duže. Ipak vatrogasni zapovjednik napominje kako nova gradska vlast pokazuje razumijevanje.

'Vidjet ćemo sa ljudima koji su ispunili uvijete za penziju da se dogovorimo da idu u penziju. Da nam oslobode prostor. U proračunu ćemo predvidjeti određena sredstva i zaposliti novih desetak ljudi. Moramo i vidjeti sa državnim DUZS-om da nam pomognu financijski', rekao je Ivo Baldasar, gradonačelnik Splita.

U Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje tvrde da država pomaže tako što se u sezoni zapošljavaju dodatni vatrogasci. 'Republika Hrvatska, odnosno splitsko-dalmatinska županija, jedinice lokalne samouprave upošljavaju 450 sezonskih vatrogasaca. Splitsko-dalmatinska županija uposlila je još nekih 60 vatrogasaca što znači 500-tinjak dodatnih sezonskih vatrogasaca samo za to područje', rekao je Jadran Perinić, ravnatelj DUSZ-a.

Uz to dodaju da je na tom području trenutačno i 20-tak vatrogasaca državnih intervencijskih postrojbi. A vatrogasci ističu da njihov posao nisu samo požari. 'Radimo i tehničke intervencije kao što je skidanje prstena s ruku, otvaranje stana, otvaranje liftova, sve moguće intervencije', rekao je Mihanović Ante, dežurni operativni.

'Zmije smo skupljali. Mislim da je ove godine bilo već tri intervencije zbog zmija, a mačke su česte ili ih skidamo sa stabala ili vadimo iz šahti iz neke dubine gdje se mačka zavuče pa ne može izaći', rekao je Davor Laušić, dežurni operativni. Moraju, kažu, pomoći građanima bez obzira na nedostatak ljudi.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene