Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sporan politički angažman

Vatikan: Grubišić je tvrdokorno neposlušan, Grubišić: Neću se mijenjati!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Splitsko-makarskoj nadbiskupiji tvrde da je iz Vatikana stigla opomena na račun Ivana Grubišića zbog njegova političkog angažmana. Sam Grubišić za opomenu nije čuo i kaže da se nema namjeru povući iz politike.

Ordinarijat Splitsko-makarske nadbiskupije objavio je danas kako je Kongregacija za klerike u Rimu izrazila žaljenje zbog "tvrdokorne neposlušnosti" don Ivana Grubišića crkvenim zakonima i vlastitom ordinarijatu preuzevši mjesto zastupnika u Hrvatskome saboru unatoč zahtjevima crkvenih vlasti da se odrekne političkog djelovanja te da ga je upozorila da bi zbog neposluha crkvenim vlastima mogao biti isključen iz "kleričkog staleža".

Pročitajte i ovo Gabrijela Kišiček, stručnjakinja za komunikaciju Iz minute u minutu Izborna emisija Nove TV! Komunikacijska stručnjakinja: "Ovo nije bio pobjednički govor" Hrvatski sabor Mimo plaće Saborski zastupnici u tri mjeseca potrošili 247.000 eura: Na jedno je otišlo najviše novca

>> Don Grubišić: Hrvatska nacija je bolnica, a društvo bolesno

Ordinarijat Splitsko-makarske nadbiskupije u današnjem priopćenju navodi kako želi upoznati crkvenu i građansku javnost s kanonskim statusom "našeg svećenika don Ivana Grubišića" te podsjeća da je nakon upućenog utoka Svetoj Stolici mjerodavna Kongregacija za klerike u Rimu pismom od 5. lipnja 2012. odgovorila velečasnom Ivanu Grubišiću.

Kongregacija u odgovoru ponajprije "izražava žaljenje zbog don Ivanove otvorene i tvrdokorne neposlušnosti crkvenim zakonima i vlastitom ordinarijatu preuzetim mjestom zastupnika u Hrvatskome saboru", i dodaje da je utok koji je don Ivan uputio Kongregaciji za biskupe, mjerodavna Kongregacija za klerike ocijenila neutemeljenim.

Kongregacija za klerike službeno opominje don Ivana Grubišića da se strogo drži zahtjeva koje mu je izrekla mjerodavna crkvena vlast u dekretima obustave - suspenzije. Također izričito upozorava velečasnog Grubišića da će - ustraje li u neposluhu - biti podvrgnut drugim kanonskim kaznama, ne isključujući otpuštanje iz kleričkog staleža.

U priopćenju Ordinarijat podsjeća da su se na poziv splitsko-makarskog nadbiskupa u Ordinarijatu u Splitu 23. lipnja 2012. sastali don Ivan Grubišić i nadbiskup mons. Marin Barišić, te da je tom prilikom don Ivan upoznat sa spomenutim pismom - odgovorom Kongregacije za klerike od 5. lipnja 2012.

Nadbiskup je ponovno zamolio don Ivana da kao svećenik ozbiljno preispita svoje odluke, da se odrekne svakog javnog političkog djelovanja kako bi mu kanonska kazna obustave - suspenzije mogla biti povučena, čime bi se mogao ponovno dopušteno vratiti svećeničkim dužnostima, stoji u prioćenju Ordinarijata.

Grubišić: Oni me mogu izbaciti iz svećeništva, ali iz mene ne mogu izbaciti vjeru; neću se mijenjati!

Sam Ivan Grubišić izjavio je danas da se ne namjerava povući iz politike, unatoč upozorenjima crkvene Kongregacije za klerike da bi ga to moglo koštati svećeništva. "Oni mene mogu izbaciti iz svećeništva, ali iz mene ne mogu izbaciti vjeru, ona je dio mene, i ja se neću mijenjati zato što to netko od mene traži ili na silu provodi. Vjerujem u autoritet istine, a ne u istinu autoriteta", izjavio je Grubišić novinarima u Saboru.

Naglasio je da je u Sabor došao voljom građana te da je svećenik u mirovini. "A što se tiče navodnih stavova Kongregacije za kler, što su oni odlučili ja nisam vidio, a ako nisam vidio ne mogu niti komentirati", rekao je.

Grubišić je izvijestio da je danas pisao Splitsko-makarskom ordinarijatu te najavio da će sadržaj pisma objaviti sutra. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene