Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odgovor udruzi bolničkih liječnika

Varga: Splitski KBC ima dovoljno anesteziologa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar zdravlja Siniša Varga ustvrdio je u petak da u splitskom Kliničkom bolničkom centru (KBC) ima dovoljno anesteziologa, demantirajući time upozorenje predsjednika Hrvatske udruge bolničkih liječnika Trpimira Goluže da splitskom KBC-u nedostaje najmanje osam anesteziologa, što ugrožava sigurnost pacijenata.

KBC Split je druga najveća bolnica u Hrvatskoj u kojoj rade 44 anesteziologa, od toga 22 specijalizanta, istaknuo je Varga komentirajući Golužine tvrdnje prigodom predstavljanja Strateškog plana promicanja i zaštite oralnog zdravlja u Hrvatskom liječničkom zboru.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nedostaje anesteziologa O KBC-u Split: 'Ugrožena je sigurnost pacijenata' Slika nije dostupna 'Legalne droge' još na analizi Siniša Varga: KBC Split ima dovoljan broj anesteziologa

Pregršt operacija se radi svakog dana, 44 anesteziologa požrtvovno rade svoj posao kao sastavni dio kirurških i svih drugih timova. Ako ima bilo kakvih problema u organizaciji rada, može se obratiti upravi bolnice, rekao je Varga.

Dobre vijesti: Liste čekanja smanjene za 23.000 pacijenata

Liječnici se u Hrvatskoj kontinuirano zapošljavaju. U 2014. smo zaposlili 1400 specijalizanata, što je učetvorostručen broj u odnosu na prijašnje godine. Nema zabrane zapošljavanja, naročito u liječničkom kadru, dodao je ministar.

Gdje god se smatra da netko nedostaje, uprave bolnica podnose zahtjeve. Rijetki su slučajevi da se uskrati zapošljavanje, u načelu se 99 posto zahtjeva riješi pozitivno, naglasio je Varga.

Što se tiče odluke Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa, koje je pokrenulo postupak protiv zamjenika ministra zdravlja Marijana Cesarika jer nije postupio po ranijoj odluci Povjerenstva kojom mu je naloženo da u roku 30 dana odstupi s dužnosti predsjednika Upravnog vijeća HZZO-a, Varga je rekao kako se radi o položaju po službenoj dužnosti, na koji osobu imenuje ministar zdravlja.

I svih prijašnjih godina bila je praksa da je zamjenik ministra, odnosno državni tajnik, na čelu Upravnog vijeća HZZO-a, kazao je.

Povjerenstvo je tumačilo da Cesarik ne može obnašati dužnost u više od dva tijela, pa je smanjio broj upravnih tijela u kojima obnaša dužnost i ostao u HZZO-u, dodao je Varga koji smatra da je Cesarik postupio sukladno naputku Povjerenstva. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene