Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Doznao iz medija

Varga: Poznajem vrlo dobro zakone o sukobu interesa i nije me strah

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar zdravlja Siniša Varga poručio je da se ne boji istrage Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa jer u slučaju njegove bivše udruge, koja je dobila Vladino pokroviteljstvo nad održavanjem kongresa primarne zdravstvene zaštite, nema nikakvog sukoba interesa.

Centar za izvrsnost medicinskih struka, kaže Varga, javna je udruga građana koja radi na neprofitnoj volonterskoj osnovi, a Vlada će samo pokriti materijalne troškove organizacije simpozija u studenom u Opatiji, jer je taj simpozij izuzetno bitan za hrvatsko zdravstvo.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Osim Varge 20-ak dužnosnika se žalilo na kazne Povjerenstva za sukob interesa Slika nije dostupna Upravnom sudu Varga potvrdio da je tužio Povjerenstvo za sukob interesa

Nakon što je najavljeno da će Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa ispitati je li Varga u sukobu interesa, on je danas rekao da ga dosad nisu kontaktirali, no iz medija je doznao kako smatraju da imaju sve potrebne podatke za pokretanje postupka.

'Povjerenstvo će odlučiti kako će odlučiti. Poznajem vrlo dobro zakone o sukobu interesa i nije me strah jer tu nema interesa, pa nema ni sukoba', ustvrdio je Varga.

Odbacio je i mogućnost svoje moralne odgovornosti s obzirom da je udruga bila registrirana na adresi njegove privatne ordinacije, besplatno je dobila na korištenje prostorije HZZO-a, a tajnica udruge je zaposlenica HZZO-a, kojem je Varga bio na čelu do sredine lipnja ove godine.

'U rebalansu proračuna neće se smanjivati sredstva za zdravstvo. Za sad...'

'Ne smatram da je to moralno ili interesno pitanje. Nema sukoba interesa', rekao je Varga novinarima na otvorenju Međunarodnog simpozija o dentalnoj morfologiji.

Upozorio je pritom na 'znakovit stjecaj okolnosti', koji u njemu pobuđuje sumnju da se 'takve izmišljene afere' paralelno odvijaju s aktualnim uvođenjem reda i transparentnosti u postupke nabave u zdravstvu.

Europska komisija posebno je apostrofirala javne nabave na području zdravstva kao rak ranu hrvatskog društva. Na transparentnosti nabava ćemo apsolutno ustrajati, pa vjerujem da će biti još pokušaja difamacija, dodao je.

'Smatramo da pacijenti zaslužuju pravodobno nabavljene najbolje aparate po najpovoljnijim cijenama. U Ministarstvu zdravlja apsolutno ne prihvaćamo nabavu nepotrebne opreme po dubioznim cijenama', istaknuo je Varga.

Osobno, kaže, nema saznanja tko mu podmeće, jer se ne bavi istražnim radnjama, no kad bi to znao predao bi slučaj DORH-u i USKOK-u.

'Okrenuti smo budućnosti. U vrlo kratkom roku prekinuli smo postupke nabave kako su dosad bili definirani, a u suradnji sa stručnjacima za medicinsku tehnologiju napravit ćemo transparentan i pravedan natječajni postupak kojim ćemo postići puno bolje rezultate u nabavi potrebne opreme, prvenstveno radi skraćivanja lista čekanja', rekao je Varga.

Na pitanje o pokretanju odgovornosti onih koji su otvorili sporne natječaje, rekao je kako nije upoznat je li tu prekršen bilo koji zakon.
'Koliko je meni poznato, ne radi se o kršenju zakona, niti o radnjama koje bi imale bilo kakve kriminalne konotacije. Više bih rekao da je došlo do određenih stručnih propusta koje želimo sad ispraviti i učiniti sustav transparentnijim i boljim za pacijente', rekao je ministar.
Sa cijelim slučajem upoznat je i premijer Zoran Milanović, s kojim ima kontinuirane sastanke. Premijer inzistira da se na svaku sumnju, dubiozu ili upitni događaj svaki put primijeni transparentnost i zakonitost, ustvrdio je Varga.

Povjerenstvo za sukob interesa ubrzo će raspravljati o Vargi

Povjerenstvo za sukob interesa neće na sutrašnjoj sjednici raspravljati o mogućem sukobu interesa ministra zdravlja Siniše Varge ali će to učiniti što je prije moguće, izjavila je danas predsjednica Povjerenstva Dalija Orešković.

'Rasprava o predmetu dužnosnika Siniše Varge nije uvršteno na dnevni red 65. sjednice Povjerenstva, koja će se održati 28. kolovoza, jer u vrlo kratkom vremenu od objave prvih informacija u medijima, u kojima se problematizira njegov mogući sukob interesa, nije bilo moguće prikupiti svu dokumentaciju na temelju koje bi Povjerenstvo moglo donositi meritorne odluke', navodi Orešković.

Obzirom da je jedna od osnovnih svrha Zakona o sprječavanju sukoba interesa jačanje povjerenja građana u tijela javne vlasti, Povjerenstvo će, ističe Orešković, nastojati o tom slučaju raspravljati što je prije moguće, budući da se javno problematizira sukob interesa visokopozicioniranog dužnosnika koji obnaša dužnost u izvršnoj vlasti.
Naglašava pritom da se o svim dosadašnjim predmetima odlučivalo na javnim sjednicama, isključivo na temelju relevantne dokumentacije i prikupljenih dokaza. Jedino na takav način Povjerenstvo može očuvati objektivnost i nepristranost u postupanju, dodaje Orešković. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene