Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sporni izbor odjeće

Varaždinac ekspresno kažnjen zbog marihuane na majici, bi li prošao jeftinije da je imao kukasti križ? U tiskari otkrili kakve sve upite imaju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dok se u Hrvatskoj vodi jedna od najvećih istraga zbog sumnji u kriminal za koju je pitanje kada će biti gotova, sud je bio ekspresan u slučaju jednog Varaždinca kojeg je kaznio zbog izbora odjeće.

Revni sudac osudio ga je zbog na majici otisnutog lista marihuane. Kažnjen je s 300 kuna plus sudski troškovi, a majica je uništena.

Pročitajte i ovo Zaplijenjena marihuana Na području Kaštela Kada ih je ugledao, pokušao je pobjeći: 29-godišnjaku policija oduzela pozamašnu količinu droge Ilustracija Iza rešetaka Policija otvorila hladnjak i ugledala neočekivani prizor: "Bilo je to iznenađujuće veliko otkriće"

U trgovinama pak listova ima posvuda, doduše industrijske konoplje koja je legalna.

Čajevi, kreme, čokolade - ova biljka koristi se sve više, što proizvođači jasno daju do znanja.

"Kad vidimo da 70 posto proizvođača u Hrvatskoj, tvrtke koje proizvode proizvode od konoplje koriste, list konoplje mi se više ne libimo koristiti uopće", kaže vlasnik trgovine Tvrtko Kračun.

Biljke su gotovo identične

Iako je industrijska legalna, a indijska, odnosno marihuana nije - sama biljka je gotovo identična.

"To je više-manje ista biljka. Trebali biste tražiti morfološko vještačenje, i to ako bi se uspjela izdvojiti razlika neka između konoplje i indijske konoplje s više THC-a", kaže Kračun.

Očito hrvatska policija i sudstvo to dobro raspoznaju jer je slučajeva kažnjavanja bilo i prije.

Klijentica odvjetnika Nikice Leskovara zbog majice s listom povlačila se po sudu četiri godine, a sve na temelju Zakona o sprečavanju zlouporabe droge.

"Ako nosite list marihuane ili nekakvo znakovlje heroina, činite isti prekršaj. Između ostalog su postrožene kazne za pravne osobe koje bi to počinile, tako da se očito ukazuje neki trend da se kod nas to postrožuje, a ne da postaje liberalnije", priča odvjetnik.

Svakakvi upiti u tiskarama

Kazna za promicanje droga kreće se i do 10.000 kuna. A što je s ustaškim, nacističkim, fašističkim ili sličnim simbolima? Iako nije točno jasno definirano kojima, ali ako se simbolima remeti javni red i mir, može se dobiti kazna u protuvrijednosti od 50 do 300 njemačkih maraka. (Kazne u Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira još su uvijek iskazane u markama.) Sud će kazniti i onoga tko napiše četiri slova kojima se vrijeđaju policijski službenici.

Takve simbole teško ćete naći na majici, pa ih neki naručuju u tiskarama, u kojima su imali svakakvih upita.

"Traže nas neke fašističke, nacističke varijante, zastave i razne kombinacije. Kažemo im da mi to uredno ne radimo jer se zakonski to ne smije", kaže Vladimir iz studija za tiskanje majica.

Za kraj, spomenimo kako će vas promoviranje takvih simbola stajati manje nego print - lista konoplje.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene