Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog greške na Državnoj maturi

Reiner: Četvrtina Hrvata doživjela je psihičku traumu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zastupnici nastavljaju rad na 8. sjednici Sabora, a sjednica je nakon pauze, koju je zatražio HDZ, nastavljena oštrom kritikom na račun greške koja se dogodila na Državnoj maturi.

Nastavljena je 8.sjednica Sabora, koja je započela oštrom kritikom opoprbenog HDZ-a na račun greške, koja se dogodila tijekom održavanja Državne mature. U ime HDZ-a govorio je potpredsjednik Sabora Željko Reiner.

Pročitajte i ovo Ilustracija Analiza europskih zemalja Amerikanci napravili veliko istraživanje: Evo što su utvrdili o Hrvatskoj Novinari na press konferenciji Sve lošija situacija na razini EU Hrvatska se našla na zabrinjavajućoj listi: Rame uz rame Mađarskoj i Poljskoj po napadima na novinare

'Držimo da je potrebno u Saboru progovoriti o skandalu oko Državne mature, koji se jučer dogodio. To je uistinu nedopustivo, maturanti i obitelji su ogorčeni, to je vrlo važno razdoblje za te mlade ljude, to je veliki problem i za njihove obitelji, oni zajedno prolaze to stresno razdoblje. To je sramota za cijeli školski sustav, maturanti čitave godine strepe, a onda dan ranije priopćenjem doznaju da će ispit biti nekog drugog dana. To će sasvim izvjesno utjecati na uspjeh mnogih od njih na maturi', rekao je HDZ-ov Reiner.

' U ovom trenutku ne želimo prozivati nikoga na odgovornost, tražiti krivca ili politizirati, ali radi se o grešci sustava, to je nevjerojatno ! Nećemo za to prozivati ministra, kojemu se doduše svaki dan dogodi neki skandal, ali držimo da bi se ministar, umjesto da se bavi Mamićem i komentiranjem presuda Ustavnog suda, trebao baviti osnovnom zadaćom, a to je školstvo i obrazovanje, očito je da se time ne bavi. Mi i cijela Hrvatska želi znati što ćete učiniti da se ta sistemska, a ne slučajna greška više nikada ne dogodi?', upiotao je HDZ-ov potpredsjednik Sabora.

Zamjerio je Reiner i činjenicu da javnosti nije upućena isprika.

'Ozbiljno smo zabrinuti za funkcioniranje školstva u kojem se ovakvi propusti događaju, razumijemo strepnju, nesigurnost i psihičku traumu, maturanata i obitelji. Ne radi se o 35 tisuća učenika, nego o puno širem krugu ljudi, govorimo o četvrt milijuna hrvatskih građana, koje je ovaj događaj itekako pogodio, koji su doživjeli psihičku traumu i stres. Mislimo da je najmanje što možemo učiniti da ovdje u Saboru progovorimo o tom neodgovornom poigravanju ljudskim sudbinama', završno je rekao u ime HDZ-a Željko Reiner.

Potpredsjednik Sabora SDP-ov Nenad Stazić komentirao je Reinerovo izlaganje.

' Vjerujem da je svima u interesu da matura prođe najbolje što može, slažem se s uvaženim kolegom potpredsjednikom Reinerom, koliko znam troje koordinatora, koji su za ovo krivi su smijenjeni. Nikome ne može biti drago što seto dogodilo, ne možemo što ste i Vi rekli tražiti odgovornost ministra, to je greška koordinatora', rekao je SDP-ov Stazić.


Na to je u ime Kluba zastupnika HDZ-a reagirao Ivan Šuker.

'Ovo što ste napravili je presedan, nemate pravo s pozicije predsjedavajućeg, ne možete to raditi', zamjerio je predsjedniku Sabora HDZ-ov Šuker, na što je SDP-ov potpredsjednik pomirljivo odgovorio.

'Ja sam se samo složio s njim, prelazimo na raspravu', zaključio je SDP-ov Stazić.

U tijeku je rasprava o prijedlogu Zakona o državnim potporama, obzirom da pristupanjem Hrvatske Europskoj Uniji glavni poslovi sustava državnih potpora, koje trenutno obavlja Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja,prelaze pod isključivu nadležnosti Europske komisije.

>>Ovako će se proslaviti ulazak Hrvatske u EU!

Predloženim zakonom uredit će se nove nadležnosti državnih tijela s obzirom da su mnoge postojeće morale biti ustupljene institucijama EU. Uređuje se postupak koji prethodi prijavi državnih potpora Europskoj komisiji radi odobrenja, odnosno, postupak kojim se državne potpore izuzimaju od obveze te prijave nadležnim tijelima u Bruxellesu.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene