Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Premijer pred novinarima

Milanović o autima: Iznos je previsok, ali nabava je u skladu s propisima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
I premijer Zoran Milanović odlučio je progovoriti o nabavci skupih automobila...

Na konferenciji za medije u Banskim dvorima premijer Zoran Milanović rekao je kako je odluka o nabavci automobila u svom sadržaju identična već 10 godina i govori o tome da osobe iz prve skupine, dakle potpredsjednik vlade, premijer i ministri koriste službeni automobil gornje klase.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Dno ljestvice Milanović pokušao objasniti izjavu o Bugarima: "Mora netko biti zadnji" Zoran Milanović Nije prvi put Milanović izazvao diplomatski skandal, pozvali hrvatsku veleposlanicu: "Duboko smo razočarani"

'To je dakle u postupku nabave spušteno na gornju srednju klasu u koju, rečeno mi je, spadaju automobili koji su nabavljeni i to je sve što znam', rekao je premijer.

Za iznos koji se spominje u medijima, odnosno oko 650 tisuća kuna po automobilu, rekao je da nije u redu i da je previše. 'Ispostavilo se da je ta gornja srednja klasa u iznosu prosječnog stana u Hrvatskoj', rekao je.

'Znači li biti na minimalcu voziti se u Audiju A6?' Opačić o skupim limuzinama

'Nabava je gotova i ono što je potpisano moramo poštivati. Cijenim što je Jovanović rekao. Ja sam se kao predsjednik najjače stranke vozio u duplo jeftinijem autu i bio je dobar. Međutim, rađeno je sve u skladu s općim aktima i odlukom koja je na snazi godinama', objasnio je.

Iako je tijekom nabave gornja klasa spuštena na gornju srednju klasu, automobili svejedno koštaju 650 tisuća kuna, a Milanović smatra da je to ogroman novac. Međutim, automobili su kupljeni i nema raskidanja ugovora.

'Ne znam da li da se zahvalim onima koji su na ovo skrenuli pozornost. Ne bavim se takvim detaljima, ali ovo je postalo više od detalja. To su jednostavno preskupe i stvari i nema potrebe za njima', rekao je Milanović.

'Možda trebamo definirati pragove cijena auta'

Još jednom je naglasio da je sve ne samo u skladu s odlukom, nego ispod standardne odluke. 'Dakle ta klasa je snižena u postupku javne nabave, ali bez znanja da će to na kraju biti toliki iznos novaca. Možda bi u odluci trebalo definirati pragove cijena auta. Možda, vidjet ćemo', rekao je.

Osvnuo se i na ispriku ministra Jovanovića rekavši kako je Jovanović rekao što je imao za reći.

'Ja ne mogu analizirati njegove izjave, možda je rekao koju riječ previše. Ja vam samo mogu reći da se radi o postupku koji je proveden u skladu s postojećim propisima. Jeste uzeli odluku? To je javni akt, vrlo jasno piše koja su pravila igre. Ovo je preuzeto od prethodne vlade uz neke izmjene, s tim da se svjesno išlo na niži standard. Ova Vlada je za razliku od prethodnih radila sve po propisu, ali sada smo uočili da je to previše. Ponavljam, mene su vozili u autu koji košta duplo manje od ovih kao predsjednika najjače stranke', zaključio je Milanović.

'Ministri će voziti skupe aute, ali ne ovako skupe'

Objasnio je da automobili ostaju, ali će ministri koristiti manje skupa vozila. 'Ne mogu ni to nazvati jeftinim automobilima, jer ja si ni takav jeftini automobil nisam uspio priuštiti', objasnio je.

'Ministri će koristiti skupe automobile, ali ne ovako skupe. To moraju biti dobri automobili, ali ne za 650 tisuća kuna', zaključio je.

Premijer se osvrnuo i na rebalans proračuna. Svjestan je da moraju smanjiti troškove, a još su potrebni, kaže, mali napori da se Hrvatska uskladi s onim što je zatražila EU.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene