Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posjet Francuskoj

Josipović s Hollandeom: 'Namjera nam je ojačati odnose'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska i Francuska imaju odlične odnose na svim poljima, a pred ulazak Hrvatske u Europsku uniju cilj je ojačati buduće odnose, kazali su u Parizu francuski predsjednik Francois Hollande i hrvatski predsjednik Ivo Josipović.

Josipović je u ponedjeljak doputovao u službeni posjet Francuskoj. Nakon svečanog dočeka u Elizejskoj palači dvojica predsjednika održala su službene razgovore, koji su trajali oko 45 minuta, nakon kojih su se obratili novinarima. 'Ovo je prvi put da smo se susreli, ali nikako ne i posljednji jer namjera nam je ojačati naše buduće odnose naročito danas kada se Hrvatska nalazi na pragu EU', rekao je Hollande.

Pročitajte i ovo Jean-Luc Blachon na konferenciji za medije otkrio ih tužitelj Jezivi novi detalji u slučaju pronalaska ostataka dječaka Emilea, stanovnici su to mjesto počeli nazivati ukletim Slika nije dostupna Službeni posjet Zoran Milanović u Francuskoj, sastaje se s Francoisom Hollandeom

>> Josipović u službenom posjetu Francuskoj

'Hrvatska bi trebala postati članica u srpnju iduće godine, Francuska će učiniti sve što je u njenoj moći da do toga dođe, a pristupni ugovor u Francuskoj trebao bi se ratificirati najvjerojatnije do kraja ove godine, ako ne najkasnije početkom sljedeće", dodao je francuski predsjednik ističući da će se bilateralni odnosi Hrvatske i Francuske olakšati ulaskom Hrvatske u Uniju.

Francuska i Hrvatska, nastavio je, već sada imaju izvrsne odnose na području kulture čemu svjedoči i organiziranje festivala hrvatske kulture u Francuskoj. 'Imamo izvrsnu suradnju i na gospodarskom području, želimo ojačati gospodarsku suradnju na način da ćemo raditi na konkretnim infrastrukturnim projektima u Hrvatskoj', rekao je Hollande.

Hrvatska bi trebala biti faktor stabilnosti na čitavom Balkanu, istaknuo je francuski predsjednik dodajući da bi Hrvatska drugim zemljama trebala služiti kao uzor kako bi i one ispunile uvjete, posebice što se tiče demokracije i poštivanja prava manjina, te se priključile EU. 'Ovaj razgovor s hrvatskim predsjednikom bila je izvrsna prilika za jačanje naših odnosa', zaključio je Hollande.

'Drago mi je da sam se još jednom uvjerio da je Francuska iskreni prijatelj Hrvatske, kao što je to bila od prvog dana od stvaranja naše mlade demokracije', rekao je Josipović, te dodao kako je sa svojim domaćinom konstatirao da su hrvatsko-francuski kulturni, gospodarski i politički odnosi uzorni. 'Razgovarali smo o zajedničkoj suradnji i našoj zajedničkoj budućnosti u regiji te o tome da je u interesu Europe da cijela regija danas sutra bude u EU, a razgovarali smo i o doprinosu koji Hrvatska može dati pomažući naše susjede', istaknuo je hrvatski predsjednik.

'Već sad smo dogovorili nove sastanke i bit ćemo počašćeni vašim dolaskom u Hrvatsku', rekao je na kraju Josipović. Josipović i Hollande su nakon sastanka u Muzeju Cluny zajedno otvorili izložbu hrvatske srednjovjekovne umjetnosti.

'Poznajem hrvatsku srednjovjekovnu umjetnost i koliko je povezana sa srednjovjekovnom umjetnosti u Europi. Važno je pokazati da je Europa kulture za koju se danas toliko borimo postojala još u srednjem vijeku', rekla je Elisabeth Delahaye, direktorica muzeja Cluny.

Ova je izložba jedan od sastavnbih djelova dvomjesečnog kulturnog predstavljanja Hrvatske u Francuskoj koje je započelo otvaranjem meštrovićeve izložbe također u Parizu (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene