Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Šprem napadnut

Zagreb dobiva taksi konkurenciju!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zagrebačka Gradska skupština većinom je glasova večeras, nakon burne rasprave više puta prekidane stankama, donijela odluku o autotaksi prijevozu osoba, prema kojoj će se u Zagrebu liberalizirati usluga prijevoza uvođenjem jednog taksija na 600 stanovnika.

 Za tu su odluku glasovala 28 zastupnika, četiri su bila protiv, a četiri suzdržana. Tijekom rasprave zastupnici HSS-a tražili su i da se ta točka skine s dnevnog reda i još jednom razmotri, a bilo je i amandmana, primjerice iz HSLS-a, za omjer 1:650, koji bi ublažio liberalizaciju usluga taxi prijevoza u Zagrebu.

Pročitajte i ovo Taksi u Dubrovniku - 1 Problem velikih gužvi Dubrovnik kreće u obračun s prometnim kaosom: Novim rješenjem nisu svi zadovoljni Slika nije dostupna Opozicija Bandiću: 'Zagreb je leglo korupcije'

'Predlažem vodstvu udruge Radio-taxi Zagreb da se prestanu baviti organiziranjem štrajkova i blokada i da se pripreme za provođenje odluke Gradske skupštine', kazao je predsjednik Skupštine Boris Šprem, kojega je nekolicina taksista nakon toga, pred zgradom Skupštine, verbalno izvrijeđala, a neki su ga pokušali i fizički napasti prije nego što je dao izjavu za TV.

Šprem je u raspravi naglasio kako nitko od 1036 zagrebačkih taksista neće ostati bez posla, napominjući kako će po prijedlogu SDP-a odnosno skupštinske većine, biti stotinu više taksista nego po prijedlogu gradonačelnika Bandića. Kazao je i da taksisti u razgovoru s gradonačelnikom, nisu ispoštovali već dogovoreno u Skupštini vezano uz uvođenje kartičnog plaćanja i dječjih sjedalica u vozilo te bijelu boju taksi vozila.

Bandić: Bog mi je oduzeo pamet kada sam se napio

Na opsežnom dnevnom redu Gradske skupštine  je više od 40 točaka  Sjednica je burno počela zahvaljujući pitanjima o buci i 'narodnjacima' na 'Rujanfestu'. Gradonačelnik Bandić to je komentirao riječima kako zastupnici 'nisu rođeni pod bečkim zidinama' da bi bježali od takve vrste glazbe i mladih koji se ondje zabavljaju.

'I ja sam se napio prije devet godina. Bog mi je tada bio oduzeo pamet, ali netko je nikad nije ni imao', odgovorio je Bandić na primjedbu zastupnika Tomislava Sauche da on ne bi trebao opravdavati takvu vrstu zabave.

Odbijen Bandićev prijedlog o taksistima

Na dnevni red je od dva prijedloga odluke o autotaksi prijevozu u Zagrebu prošao samo jedan. Prijedlog koji je prošao je od klubova, a onaj koje je odbijen je predložio Bandić.

'Neuobičajeno je da gradonačelnik na sjednici podnosi prijedlog odluke po hitnom postupku', primijetio je predsjednik Skupštine Boris Šprem, na što mu je Bandić odvratio kako je dobio prijedlog iz Skupštine tek u petak popodne.

'Udruženje autotaksi je partner Gradu već 50 godina, nemojte to zaboraviti, no nitko ne može zaustaviti liberalizaciju tržišta, to je neupitno. Svi smo za kvalitetniju i bolju uslugu prijevoza i zato bi bilo dobro da se nađe kompromis jer je dosad usuglašeno 98 posto stajališta', rekao je Bandić napominjući kako ne bi trebao biti problem usuglasiti se hoće li jedan taksist biti na 650 ili na 700 građana.

>> Na pomolu riješenje: 'Plod kompromisa' spašava taksiste?

Klubovi HSS-a i SDP-a tražili stanku zbog taksista

Predsjednik Gradske skupštine poručio je taksistima da se prestanu baviti organiziranjem štrajkova te da se pripreme na provođenje prijedloga Nakon rasprave Gradska skupština je s 26 glasova za primila na znanje Izvješće o radu gradonačelnika Grada Zagreba (1. siječanj 2010. - 30. lipnja 2010.). Nakon glasovanja došlo je do pozivanja na povredu poslovnika i negodovanja među nekim zastupnicima zbog toga što se glasovalo o 'primanju na znanje', a ne o 'prihvaćanju' izvješća.

Predsjednik Gradske skupštine objasnio je da se prihvaćati mogu samo prijedlozi u pismenoj formi.

Nakon jednosatne pauze sjednica je nastavljena, a na rasporedu je 5. točka dnevnog reda, Prijedlog odluke o autotaksi prijevozu.

Taksisti pratili sjednicu

Boris Šprem je prije izlaganja prijedloga pozdravio taksiste koji su došli pratiti sjednicu. Naglasio je da su se vodili europskim standardima, Zakonu o cestovnom prometu, odlukama Ustavnog suda, mišljenjima Agencije o zaštiti tržišnog natjecanja od 2005. i mišljenjima Ministarstva (prometa).

'Učinili smo bez pritiska da su zagrebački taksisti, njih 1.036, zaštićeni tako da nitko ne može ostati bez posla, zaštitili smo ih da ne moraju polagati turistički ispit, zaštitili njih 150 među njima koji djeluju i voze u zagrebačkoj županiji, a nemaju sjedište u Zagrebu', rekao je Šprem.

'Predlažem taksistima i vodstvu Radio taksi Zagreba da se prestanu baviti organiziranjem štrajkova i prosvjeda i da se pripreme za provođenje prijedloga Gradske skupštine', dodao je Šprem. Predloženo je da se nakon tri mjeseca provođenja odluke gradonačelnik zaduži da napravi analizu da se vidi da li je potrebna korekcija.

'Zagreb nije otok, on je turistička destinacija'

Zastupnik Vuletić je objašnjeni prijedlog komentirao kao nešto čega su se naslušali proteklih dana. 'Najpametnije bi bilo da se odluka skine s dnevnog reda i da o tome detaljnije zajedno s izvršnom vlašću sudjelujemo u kreiranju te priče', rekao je Vuletić.

Zastupnik Darinko Kosor predložio je omjer 1:650 (jedan taksi na 650 građana), koji nije ni po volji udruga ni po volji onih koji su bili za radikalna rješenja. Morana Paliković Gruden je naglasila da je Zagreb turistička destinacija i da Zagreb nije otok te da mora biti poput drugih europskih gradova.

Pokušaj napada na predsjednika skupštine

'Jedine zamjerke na ovu odluku ima konkurencija. Mi ne možemo, a ni ne želimo vas više stavljati u poziciju monopolista. Liberalizacija i 21. stoljeće sada, a ne sutra', rekao je zastupnik Tomislav Saucha. Zastupnik Mesić je rekao da je apleirao na predstavnike taksista da ne dođe ni do jednog incidenta.

Prihvaćen proračun

Prijedlog odluke o o izmjenama i dopunama Proračuna Grada Zagreba za 2010. s dijelom amandmana kojeg je predlagatelj prihvatio skupština je prihvatila većinom glasova, s 34 glasa za i sedam protiv. Prema tome je prihvaćeno smanjenje proračuna za 720 milijuna kuna, na 6.6 milijardi kuna.

Podržavate li štrajk zagrebačkih taksista?

  • Ne, napravili su nepotreban kaos u gradu
  • Ne, konkurencija je dobrodošla
  • Da, neka se izbore za svoja prava
  • Da, ako je nekome preskupo neka ide tramvajem

Ukupno glasova:

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene